Νάντια Μουράντ: Μια Γιαζίντι στην Αθήνα και την Ειδομένη

Νάντια Μουράντ: Μια Γιαζίντι στην Αθήνα και την Ειδομένη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νεαρή Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, μια εκ των τιμώμενων σήμερα προσωπικοτήτων με το Νόμπελ Ειρήνης, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας το 2015 όταν και την υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ως μέλος της μειονότητας των Γιαζίντι, η 24χρονη ακτιβίστρια που απήχθη το 2014 από μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να τερματιστεί η δράση του Ισλαμικού Κράτους. Στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης είχε επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει τη μαρτυρία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και να επικοινωνήσει τα δεινά του λαού της. 

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Νάντια Μουράντ στο Προεδρικό Μέγαρο το 2014.

«Μέσα από τον προσωπικό σας εφιάλτη και τον προσωπικό σας Γολγοθά, κατά τη φρικτή γενοκτονία των Γιαζίντι, έχετε αναδειχθεί σε σύγχρονο σύμβολο γενναίας υπεράσπισης της αξίας και της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου», είχε τονίσει ο κ. Παυλόπολος κατά την συνάντησή τους. 

Από την πλευρά της η Μουράντ είχε δηλώσει: «Εγώ είχα την τύχη να γλιτώσω από τις δυνάμεις του Daesh μεταξύ των χιλιάδων κοριτσιών που είχαν απαχθεί. Το Daesh επιτέθηκε στις 3 Μαρτίου του 2014. Σκότωσαν τους άντρες και πήραν τα παιδιά στα στρατόπεδα και στις βάσεις τους. Κάθε μέρα μάς πωλούσαν σε άνδρες του Daesh, είτε της Συρίας είτε του Ιράκ. Εγώ δεν έμεινα πολύ καιρό, έμεινα τρεις μήνες, αλλά με πήραν πάνω από δώδεκα αγωνιστές ή πολεμιστές, αντάρτες του Daesh».

Νάντια Μουράντ: Μια Γιαζίντι στην Αθήνα και την Ειδομένη-1

Η βραβευθείσα με το Νόμπελ Ειρήνης κατά την επίσκεψή της στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, κοντά στην Ειδομένη τον Απρίλιο του 2016. (Marko Djurica/Reuters)

Ενα χρόνο αργότερα, η νεαρή επιζήσασα βασανιστηρίων από τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη με σκοπό να μιλήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Μουράντ είχε επισημάνει ότι το «καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να παρέχει διαμονή στους πρόσφυγες», δεδομένων των συνθηκών, αναφερόμενη στην απόφαση «κλεισίματος» της Βαλκανικής οδού.

Βίντεο από τις δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στην αραβική γλώσσα, όπως αναμεταδόθηκε από το ρωσικό δίκτυο RT. 

«Δεν επιθυμώ να αναγκάσω τους πρόσφυγες να πάνε σε καταυλισμούς, αλλά μετά την επικοινωνία μου με τον Ελληνα πρωθυπουργό διαπίστωσα ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Οπως βλέπετε η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη, οι οικογένειες είναι ταραγμένοι, κυρίως τα παιδιά και οι γυναίκες. Η ζωή στους καταυλισμούς θα είναι καλύτερη», είχε δηλώσει στις κάμερες, ενώ πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται την άρνησή τους να μείνουν στους καταυλισμούς καθώς φοβούνται πως θα μείνουν «κολλημένοι» εκεί για πολλά χρόνια.

Νάντια Μουράντ: Μια Γιαζίντι στην Αθήνα και την Ειδομένη-2

Η Μουράντ από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου το 2016, όταν και παρέλαβε το βραβείο Sakharov. 

«Οι διεθνείς επιτροπές στρέφουν την προσοχή τους σε αυτό που συμβαίνει εδώ. Πρέπει να έρθουν να δουν την κατάσταση. Υπάρχουν χιλιάδες τώρα, αλλά αν δεν σταματήσουμε την τρομοκρατία, τότε θα έρθουν εκατομμύρια άνθρωποι και θα διασχίσουν τα σύνορα», διαμήνυσε η Μουράντ. 

Επιμέλεια, Κείμενο: Εύα Τομαρά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή