ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος. Η αρνητική στάση της Κομισιόν αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος - ΑEΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ», γράφει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή την οποία υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρουν ότι «οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι της Ιταλίας δείχνουν εκ πρώτης όψεως μια σημαντική παρέκκλιση από το δημοσιονομικό μονοπάτι που συστήνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κι αυτό αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας».

Καλούν επίσης τις ιταλικές αρχές «να εγγυηθούν ότι το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού θα είναι σύμφωνο με τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Iταλός πρωθυπουργός Τζιοζέπε Κόντε έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνησή του θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες το 2019, οδηγώντας το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021. 

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η οποία και δημοσιοποίησε την επίμαχη επιστολή, «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες».

Ακολουθεί η επιστολή.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ