Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα

Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για τις ΗΠΑ την εβδομάδα που διανύσαμε αιφνιδίασαν θετικά, ενισχύοντας την άποψη ότι η Fed ενδεχομένως υιοθετήσει μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτου ADP, ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 230.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο από 163.000 τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο. Ενισχύοντας τη θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, ο δείκτης υπηρεσιών του Ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε σε υψηλό 21 ετών στις 61,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 58,5 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Τα θετικά μηνύματα από την οικονομία των ΗΠΑ οδήγησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων σε νέα υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου αυξήθηκε σε υψηλό 7ετίας 3,23% την Πέμπτη –σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2016– προτού μειωθεί ελαφρώς στο 3,21% την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης, έπειτα από δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς ότι η Κίνα προσπαθεί να αναμειχθεί στην αμερικανική πολιτική για να υπονομεύσει τη δημοτικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι αγορές κυβερνητικών ομολόγων στην Ευρωζώνη ακολούθησαν ανάλογη πορεία, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να ανέρχεται σε υψηλό 4½ μηνών 0,57% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούνιο.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου αυξήθηκε σε υψηλό 4½ ετών 3,46% την Τρίτη, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού στην κάτω Βουλή του ιταλικού Κοινοβουλίου Κλαούντιο Μπόργκι, ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιταλίας θα λύνονταν αν η χώρα ήταν εκτός Ευρωζώνης. Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,1% του ΑΕΠ το 2020 και στο 1,8% το 2021 –αφήνοντας ωστόσο σταθερό τον στόχο στο 2,4% για το 2019– έναντι 2,4% προηγουμένως για την τριετία 2019-2021 οδήγησε σε προσωρινή πτώση της απόδοσης στο 3,26% την Πέμπτη, προτού αναρριχηθεί ξανά στην περιοχή του 3,40% την Παρασκευή. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε μετά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για τις θετικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να υποχωρεί σε χαμηλό 1½ μήνα 1,1464 την Πέμπτη, προτού ενισχυθεί ελαφρώς κοντά στο 1,1500 την Παρασκευή (πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που αναμένονται αργότερα μέσα στη μέρα).

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή