Η Ε.Ε. επιδιώκει την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

Η Ε.Ε. επιδιώκει την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιδιώξει την επίσπευση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το εμπόριο, με στόχο τη σύναψη, το ταχύτερο δυνατόν, περιορισμένης εμπορικής συμφωνίας ώστε να αποφύγει την επιβολή υψηλότερων δασμών στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ.

Η απόφαση των υπουργών Εμπορίου των «28» χθες στο Ινσμπρουκ της Αυστρίας δείχνει πως η Ενωση ακόμη προσπαθεί να αντιληφθεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επί του θέματος, αλλά και ότι ανησυχεί μήπως πέσει θύμα αιφνιδιασμού. Το θέμα είναι πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία που είχε συνάψει στα τέλη Ιουλίου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Τραμπ, με βασικό άξονα την κατάργηση των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα. Επίσης υπάρχει και το θέμα των δασμών ύψους 25% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα από την Ευρώπη (και άλλες χώρες) και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου και των δασμών που επέβαλαν ως απάντηση οι Ευρωπαίοι σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ (αλκοολούχα ποτά, μοτοσικλέτες κ.λπ.).

Ωστόσο, η εκεχειρία που κηρύχθηκε μετά τη συνάντηση Τραμπ – Γιούνκερ στις 25 Ιουλίου είναι μάλλον εύθραυστη και απειλείται από την εμμονή του Τραμπ με τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη.

Η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών προς τις ΗΠΑ είναι 10 φορές υψηλότερη από την αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου, γεγονός που σημαίνει πως σε περίπτωση κατάρρευσης της εκεχειρίας, οι Ευρωπαίοι θα αναγκάζονταν να επιβάλουν δασμούς σε περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. «Μετά τη συνάντηση Τραμπ και Γιούνκερ υπάρχουν σαφή σημάδια σύγκλισης των απόψεων των δύο πλευρών», δήλωσε χθες η υπουργός Εμπορίου της Αυστρίας Μαργκαρέτε Σράμποκ. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Ειδική ομάδα εργασίας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς άρχισε τις διαπραγματεύσεις τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου Ζίγκριντ Κάαγκ ζήτησε την ταχεία ολοκλήρωσή τους. «Ενα καλό αποτέλεσμα θα ήταν να φύγουν από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) οι περιορισμοί στο εμπόριο, να απομακρυνθεί το μαχαίρι και να επιστρέψουμε σε ισορροπημένη κατάσταση». Ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν Μπατίστ Λεμουάν είπε ότι στόχος της Ενωσης είναι μια «περιορισμένη» συμφωνία που θα ανοίξει τις αγορές και θα καλύπτει «συγκεκριμένους κλάδους της βιομηχανίας» και θέματα κανονιστικής συνεργασίας. Κατά τον Λεμουάν, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απορρίψει οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ να περιληφθεί και ο γεωργικός κλάδος στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ διέψευσε τις ελπίδες για ταχεία πρόοδο, λέγοντας ότι ακόμη δεν έχει αρχίσει η προπαρασκευαστική εργασία και πως συζητούνται απλώς θέματα κανονιστικού πλαισίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή