Προθεσμία 10 ημερών στον Ερυθρό Σταυρό για τις αλλαγές

Προθεσμία 10 ημερών στον Ερυθρό Σταυρό για τις αλλαγές

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα μέρες προθεσμία έδωσε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) για να δρομολογήσει τις αλλαγές στο καταστατικό του και το άνοιγμα σε νέα μέλη η Διεθνής Ομοσπονδία των Συλλόγων Ερυθρών Σταυρών και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), κατά τη διήμερη συνάντηση της επιτροπής διαμεσολάβησης του ΔΟΕΣ στην Αθήνα με μέλη της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αυτό προκύπτει από συζητήσεις μας με παριστάμενους στις συναντήσεις και από τις δύο πλευρές. Το μεσημέρι της Πέμπτης, το θέμα εξετάσθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νίκο Οικονομόπουλο, σύμφωνα με όσα παράθεσε ο κ. Οικονομόπουλος αργότερα το βράδυ της Πέμπτης σε μέλη της διοίκησης του σωματείου.

Νέο σχέδιο

Η υποβολή ενός νέου σχεδίου καταστατικού είναι το ευκολότερο από τα «παραδοτέα» του ΕΕΣ προς τη ΔΟΕΣ που θα μπορούσε σχετικά γρήγορα να αποτρέψει για τρίτη φορά την ενεργοποίηση της αναστολής συμμετοχής του ΕΕΣ στον διεθνή οργανισμό. Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η ΔΟΕΣ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο καταστατικού που έχει ετοιμάσει η διοίκηση Οικονομόπουλου.

Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, είχε προκριθεί η επιλογή νέων μελών με βάση κριτήρια που εξακολουθούσαν να παραπέμπουν σε ένα «κλειστό κλαμπ». Ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας επέμεινε ότι όλοι οι εθελοντές του ΕΕΣ εκτός από εκείνους που π.χ. είχαν πρόβλημα με το ποινικό τους μητρώο θα μπορούσαν να γίνουν μέλη του σωματείου. Η διοίκηση Οικονομόπουλου θεωρεί ότι έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει με το καταστατικό και τώρα περιμένει από το υπουργείο να διατυπώσει τις δικές του τελικές παρατηρήσεις προτού συγκληθεί την επόμενη Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στην Αθήνα η διοίκηση του ΕΕΣ για να εγκρίνει το καταστατικό.

Το χρονοδιάγραμμα

Η αποστολή του στη Γενεύη ενδέχεται να εκτονώσει την κατάσταση. Η αντιπροσωπεία της ΔΟΕΣ υπό τον κ. Βόλφγκανγκ Κοπίετσκι επέμεινε σε ακριβείς ημερομηνίες του πότε θα γίνει τι. Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν ήταν έτοιμη την περασμένη Τρίτη το βράδυ να δώσει τόσο λεπτομερειακό χρονοδιάγραμμα αν και είχε δεσμευθεί σε αυτό από την εποχή της διοίκησης Αλεξανδρή πριν από τις εκλογές του Ιουνίου που οδήγησαν στην εκλογή της διοίκησης Οικονομόπουλου. Ο ΕΕΣ ήδη δεν έχει δικαίωμα ψήφου επειδή δεν πληρώνει συνδρομή στη ΔΟΕΣ αλλά εξακολουθεί να χρηματοδοτείται για τις δράσεις του. Στην περίπτωση αναστολής του και αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα κοπούν.

Η οριστική αποβολή του ΕΕΣ από τη ΔΟΕΣ με (τυπική) απόφαση θα γίνει στη γενική συνέλευση του οργανισμού το φθινόπωρο του 2019. Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση στο υπουργείο ζητήθηκε από τον κ. Οικονομόπουλο να συμφωνήσει ο ΕΕΣ να περάσει η περιουσία του στο κράτος στην περίπτωση που διαλυθεί το σωματείο.

Το Δημόσιο καταβάλλει αρκετά εκατομμύρια στον ΕΕΣ για κτίρια νοσοκομείων που χρησιμοποιεί (Ασκληπιείο, Ερυθρός Σταυρός).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή