Τα σχέδια για κρατικές εγγυήσεις τρόμαξαν την αγορά

Τα σχέδια για κρατικές εγγυήσεις τρόμαξαν την αγορά

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευφορία στις τράπεζες αποδείχθηκε εφήμερη, παρά την «κινητοποίηση» τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της εποπτικής αρχής μέσω συσκέψεων και δηλώσεων, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών των επενδυτών για τα κεφάλαιά τους καθώς και τη ρεαλιστικότητα των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την Παρασκευή οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές επέστρεψαν, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 1,78% (χάρη στην «εξαίρεση» του +2,23% για τη Eurobank) ενώ ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Μαρτίου του 2017, σημειώνοντας μάλιστα μεγαλύτερη πτώση από τη «μαύρη (τραπεζική) Τετάρτη» (απώλειες 2,57% έναντι απωλειών 2,10%). Τα σχέδια για δημιουργία ενός συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα «ξεφορτώνουν» κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), βγάζοντάς τα έτσι από τους ισολογισμούς τους, και τα οποία θα εκδίδουν ομόλογα – ορισμένα από τα οποία θα φέρουν την εγγύηση του κράτους, δεν φαίνεται να πείθουν τις αγορές αλλά αντίθετα προκαλούν νέες ανησυχίες, τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια ορατότητα για την απόδοση των μέτρων αυτών. Η διάψευση του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) «βάρυνε» ακόμη περισσότερο το κλίμα, αφού έστειλε το σήμα πως αυτά τα σχέδια δεν έχουν το πράσινο φως από τους πιστωτές.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του μηχανισμού δήλωσε πως «ο ESM παρακολουθεί πολύ στενά τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του ως μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας, ωστόσο, τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι ο ESM συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές εργασίες για πιθανό σχέδιο επέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών είναι λανθασμένα».

Μια λύση στα πρότυπα της bad bank της Ιταλίας θα ήταν η καλύτερη για την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τα σχέδια για τη δημιουργία SPVs. Ποιος θα εγγυηθεί αυτά τα δάνεια; Το SPV θα έχει την (οικονομική) στήριξη της κυβέρνησης; Ποιος θα τα αγοράσει; Η πώληση αυτών των δανείων σε ιδιώτες επενδυτές δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, προσθέτει. Ενα «όχημα» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία είναι, κατά τον κ. Χιούσον, μια πολύ καλύτερη λύση και τις ελληνικές τράπεζες και για την ψυχολογία της αγοράς. Η δημιουργία μιας bad bank, όπως τονίζει, με την ελπίδα ότι η οικονομία θα ανακάμψει διευκολύνοντας την κατάσταση για τις τράπεζες και την πώληση των κόκκινων δανείων, θα λειτουργήσει καλύτερα για την Ελλάδα. Το «ιρλανδικό παράδειγμα» ΝΑΜΑ (Νational Asset Management Agency) πέτυχε την επιτάχυνση της μείωσης των NPLs των ιρλανδικών τραπεζών και απέφερε έσοδα για το Δημόσιο.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Βολφάνγκο Πικολί, συνεπικεφαλής της Teneo Intelligence, η δημιουργία SPVs θα βοηθήσει αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το ελληνικό κράτος μπορεί να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις σε ένα τέτοιο σχέδιο. Αυτό, όπως προσθέτει, αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στο δημοσιονομικό μέτωπο, ενώ κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχει το «ok» των δανειστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή