Οι φυτείες βιομηχανικής κάνναβης έκαναν «φτερά»

Οι φυτείες βιομηχανικής κάνναβης έκαναν «φτερά»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κρίστα Παππά και ο Αργύρης Μουτζούρης, ιδιοκτήτες του Kannabishop, ήταν πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Το καλοκαίρι τούς είχε βρει στο χωράφι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης είναι δύσκολη, ιδιαίτερα εάν στοχεύεις σε ένα καλό τελικό προϊόν. Οι κόποι τους, όμως, φέτος έμοιαζε ότι θα αποζημιωθούν. Μαζί με τον γεωπόνο Γιώργο Μανωλέσσο, είχαν καταφέρει να αναπτύξουν φυτά με άσπορη ταξιανθία, την πρώτη υψηλής ποιότητας ταξιανθία βιομηχανικής κάνναβης υπαίθριας καλλιέργειας στην Ελλάδα, που θα έπιανε εξαιρετική τιμή στην ευρωπαϊκή αγορά. Μόνο που κάποιος… την έκλεψε.

Οταν την Τρίτη πήγαν στο χωράφι τους στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου για να συνεχίσουν τη συγκομιδή, διαπίστωσαν ότι περισσότερα από 400 φυτά είχαν κλαπεί τα ξημερώματα της ίδιας μέρας. Το χωράφι βρίσκεται ανάμεσα σε κατοικίες, πολλές εκ των οποίων διαθέτουν σκυλιά. Οι δράστες είχαν κόψει την περίφραξη σε σημείο μακριά από τις αυλές, με αποτέλεσμα να μην γίνουν αντιληπτοί. Ομως το βέβαιο είναι ότι γνώριζαν τι ξερίζωναν. Η ομάδα είχε σπείρει δύο ποικιλίες αυτή τη χρονιά. Μία «κοντή», τη Finola, και μία «ψηλή», τη Silvana. Η «κοντή» δεν τους είχε «βγει» ποιοτικά, παρόλο που καταλάμβανε τα 3/4 του χωραφιού. Η «ψηλή» όμως ήταν άρτια. Αυτή ήταν που ξερίζωσαν οι άγνωστοι τη νύχτα.

Είναι το δεύτερο περιστατικό στην ίδια περιοχή μέσα σε έναν μήνα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, άγνωστοι είχαν «ξυρίσει» και άλλο χωράφι βιομηχανικής κάνναβης λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, αλλά σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο. Σε εκείνη την περίπτωση είχαν αφαιρέσει 800 δενδρύλλια της ποικιλίας Tiborszallasi ύψους 2,5 μ. που ήταν επίσης έτοιμα για συγκομιδή. Σημειώνεται ότι στη βιομηχανική κάνναβη τα επίπεδα της τετραϋδροκαναβινόλης, της ψυχοδραστικής ουσίας της κάνναβης, είναι πολύ χαμηλά. Δεν έχει ευφορική δράση.

«Η απογοήτευση είναι μεγάλη», λέει στην «Κ» η Κρίστα Παππά. «Μόλις το Σάββατο, στη Salonika Cannabis EXPO, είχαμε παρουσιάσει δείγμα από το χωράφι σε ξένο εκτιμητή για αξιολόγηση και το είχε χαρακτηρίσει υψηλής ποιότητας, άσπορο, με κρυστάλλους εξαιρετικής ποιότητας. Ξέραμε τι είχαμε στα χέρια μας, αλλά άλλο να στο λέει κάποιος με εμπειρία 20 χρόνων στη βιομηχανική κάνναβη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι ότι κουραστήκαμε πάρα πολύ σε αυτό το χωράφι. Για να πιάσει υψηλή τιμή το φυτό, χρειάζεται πολύ προσωπική εργασία, σε σημείο εξόντωσης. Τίποτα δεν χαρίζεται».

Η ομάδα του Kannabishop περιμένει τώρα την ασφάλεια να αποδεσμεύσει το χωράφι, ώστε με μισή καρδιά να συνεχίσουν τη συγκομιδή. «Η ενέργεια αυτή δεν ήταν απλώς κλοπή, αλλά κηλιδώνει έναν χώρο που, μετά 20 χρόνια αγώνων, τώρα αναπτύσσεται», λέει η ίδια.

Είναι όμως μαθημένοι στα δύσκολα. Είναι οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια για αλλαγή του νομικού πλαισίου για την κάνναβη στη χώρα μας, διατηρώντας εν τω μεταξύ ανοιχτό υπό αντίξοες συνθήκες το κατάστημα ειδών βιομηχανικής κάνναβης στην Αθήνα. Το 2016 είχαν πρωτοπορήσει με το συνεργατικό σχήμα

«Το Καννάβι», φυτεύοντας τον πρώτο σπόρο βιομηχανικής κάνναβης σε ελληνικό χώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή