«Ασφυκτιούν» τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα

«Ασφυκτιούν» τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια προβλήματα έχουν ήδη δημιουργηθεί στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα λόγω των μαζικών μεταφορών που πραγματοποιούνται από τις αρχές Σεπτεμβρίου από τα νησιά. Ο πληθυσμός που φιλοξενείται έχει αυξηθεί υπέρμετρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές. Οι συνθήκες που επικρατούν σε πολλά κέντρα φιλοξενίας, συνολικά 28 σε όλη τη χώρα, εντείνουν τη δυσαρέσκεια των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί λόγω της μακροχρόνιας παραμονής τους στα hotspots. Οι συγκρούσεις και τα επεισόδια για ασήμαντες αφορμές είναι καθημερινά φαινόμενα και εξαιτίας της συγκατοίκησης πληθυσμών από διαφορετικές χώρες.

Σε ελάχιστα camp υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο και την έξοδο, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός, κυρίως οικογένειες, να αισθάνεται ανασφάλεια σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η ιατρική φροντίδα που παρέχεται σε πολλά κέντρα φιλοξενίας είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη κατά κύριο λόγο επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε προκήρυξη για την πρόσληψη 1.650 ατόμων στα κέντρα φιλοξενίας από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχει αρνείται να παρέχει υπηρεσίες εντός των κέντρων φιλοξενίας για λόγους ασφαλείας.

Τον προηγούμενο Μάρτιο, το προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε δεχθεί επίθεση εντός της δομής στα Οινόφυτα όταν εκεί μεταφέρθηκαν τελικά άνθρωποι από τα νησιά, ενώ αρχικά είχαν ενημερωθεί ότι θα μεταβούν σε διαμερίσματα. Από τότε οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ αρνούνται να παρέχουν υπηρεσίες εντός του κέντρου.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Αγις Τερζίδης, αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει αναλάβει την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων, τονίζει στην «Κ» ότι το Κέντρο είχε ζητήσει τη φύλαξη των ιατρείων που λειτουργούν εντός των κέντρων φιλοξενίας προκειμένου το προσωπικό να αισθάνεται ασφάλεια. «Είναι άλλο να σου λένε “όλα είναι καλά” και άλλο να μπορεί να εγγυηθεί κάποιος την ασφάλεια των εργαζομένων. Δεν έχω τη δυνατότητα να πιέσω τους ανθρώπους να μπουν στα κέντρα φιλοξενίας αν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν», προσθέτει. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα (αλλά και στα νησιά) αντικαθιστώντας τις ΜΚΟ που αποχώρησαν μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, στο πλαίσιο της πολιτικής της ανάληψης των υπηρεσιών για τους πρόσφυγες από το κράτος που προωθεί η κυβέρνηση.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι 600 άνθρωποι οι οποίοι διαμένουν σε κοντέινερ αλλά και σε αυτοσχέδιες κατασκευές στα Οινόφυτα, εγκυμονούσες γυναίκες και παιδιά να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας», τονίζει ο Τάσος Υφαντής επιχειρησιακός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου. Επικίνδυνοι θεωρούνται από τους εργαζόμενους και οι καταυλισμοί στην Ελευσίνα και στη Μαλακάσα.

Απελπιστική κατάσταση

Τα 28 κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα έχουν πλέον γεμίσει ασφυκτικά μετά τη μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων από τα νησιά τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, οι αφίξεις στα νησιά από την Τουρκία συνεχίζονται, με αποτέλεσμα η απελπιστική κατάσταση να εντείνεται λόγω υπερπληθυσμού στα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) στη Μόρια της Λέσβου, στο Βαθύ της Σάμου και –λιγότερο αναλογικά– στη ΒΙΑΛ στη Χίο.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τους τελευταίους δύο μήνες ενεργοποίησε σχέδιο φιλοξενίας σε διαμερίσματα, εκτός ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το οποίο χρηματοδοτείται από κονδύλι ύψους 5 εκατ. ευρώ που η Βουλή είχε «παραχωρήσει» στην κυβέρνηση για το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου είχαν μεταφερθεί σε διαμερίσματα στην περιοχή Βόλβη 1.567 άτομα από τη Μόρια της Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα περίπου 100 άτομα «χωρούν» στα διαμερίσματα που έχουν νοικιαστεί στη Βόλβη. Αντίστοιχα, 792 θέσεις έχουν δημιουργηθεί με την ενοικίαση εννέα ξενοδοχείων στα Γρεβενά, από τις οποίες ήδη έχουν καλυφθεί περίπου 400. Εως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η δημιουργία ακόμα 5.000 θέσεων στην ενδοχώρα σε ξενοδοχεία μέσω προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (ΔΟΜ), αυτή τη φορά με στόχο να συνεχιστούν οι μεταφορές από τα νησιά.

Τέλος, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι… ελπίζουν να μειωθούν οι ροές στα νησιά αλλά και στον Εβρο (12.000 άτομα από την αρχή του χρόνου) λόγω του χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή