Το Κονκλάβιο (07/10/2018)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοκ, δέος και θυμηδία

Σοκ και δέος έχει προκαλέσει σε πολλούς –γηραιότερους κυρίως– στη Ν.Δ. το νέο σήμα του κόμματος που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή τα 44α γενέθλια της Ν.Δ. Eξάλλου, ήταν κι αυτός ένας από τους στόχους. Το σήμα να προκαλέσει συζήτηση, όπως συμβαίνει με κάθε επιχείρηση rebranding. Σημειώνω ότι ανάμεσα σε αυτούς που έσπευσαν να κάνουν κριτική ήταν ο Ευάγγελος Αντώναρος. Μάλιστα, ο τελευταίος έψεξε τη Ν.Δ. ότι δεν έκανε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου του νέου λογότυπου.

Μαθαίνω ότι το εν λόγω σχόλιο προκάλεσε μεγάλη θυμηδία στην Πειραιώς. Κι αυτό διότι το νέο σήμα είναι εσωτερική παραγωγή. Το σχεδίασε ο Φανούρης Μωραΐτης, γραφίστας που δουλεύει για τη Ν.Δ. Ο Φανούρης φανέρωσε τον πυρσό. Σημαδιακό.

Μεγάλα δράματα

Μένω στη Ν.Δ., καθώς δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν τα χρίσματα για τις περιφέρειες της χώρας. Ή, τελοσπάντων, αυτά που έχουν «κλειδώσει». Σε αυτά νεοδημοκρατική πηγή μου επιμένει ότι δεν συμπεριλαμβάνεται –τουλάχιστον, όχι ακόμα– το χρίσμα στον Γιώργο Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής. Μεγάλη Περιφέρεια, μεγάλα δράματα…

Καημένε Παλαμά…

Δεν ξέρω αν σκοπεύουν να το μετατρέψουν σε άτυπο στρατηγείο, ή αν απλά ήταν τυχαίο. Αλλά κατάσκοπός μου συνέλαβε το μεσημέρι της Τρίτης τον Τάκη Μπαλτάκο και τον Δημήτρη Καμμένο να γευματίζουν με μικρή συντροφιά στο εντευκτήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου «Κωστής Παλαμάς». Να υποθέσω ότι οι ιδρυτές του νέου «πατριωτικού» κόμματος οραματίζονται ότι από το νεοκλασικό κτίριο με τους ιστορικούς πίνακες θα υπογράψουν καμιά διακήρυξη εφάμιλλη της έκκλησης του Παλαμά και Ελλήνων διανοουμένων κατά τον πόλεμο του ’40 προκειμένου να διεγείρουν την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων για έναν νέο πνευματικό Μαραθώνα; Οχι, ε; 

Χωρίς τον αρμόδιο

Εντάξει. Εννοείται ότι δεν θα έκαναν την… υπέρβαση στο Μέγαρο Μαξίμου να καλέσουν στη σύσκεψη για τις τράπεζες τον καθ’ ύλην αρμόδιο που δεν είναι άλλος από τον κεντρικό τραπεζίτη. Εξάλλου, έχω την αίσθηση ότι είχαν προαποφασίσει ότι για όλα φταίνε οι «κερδοσκοπικές πιέσεις». Κάπως έτσι, συζήτησαν χωρίς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας τη μέρα που οι τραπεζικές μετοχές «βούτηξαν» από την Ακρόπολη προς τα κάτω χωρίς αλεξίπτωτο. Ευτυχώς, πάντως, που υπάρχει ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Και όχι, δεν αστειεύομαι. Πληροφορούμαι ότι ο έχων (και) την εποπτεία των τραπεζών συζήτησε εκτενώς τηλεφωνικά με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Τώρα που γυρίζει…

Μια ωραία ατμόσφαιρα το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης. Ηταν, ας πούμε, εκεί η Ντόρα Μπακογιάννη (εκ δεξιών του) και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (εξ αριστερών του). Την παράσταση, όμως, έκλεψε ο Βασίλης Λεβέντης. Για την ακρίβεια, δεν ήταν μόνος του. Σύσσωμη η οικογένεια Λεβέντη έδωσε το «παρών». Μεγάλος δε ο ενθουσιασμός τους που έβλεπαν τον Βαρθολομαίο, καθώς φωτογραφήθηκαν μαζί του αρκετές φορές. Τώρα που γυρίζει… Για μετά ουδείς γνωρίζει.

Δικοί του άνθρωποι…

Κάποια ενδιαφέροντα –αν μη τι άλλο– συμπεράσματα προκύπτουν από το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ που συνεδρίασε τις προάλλες για τις μεταθέσεις πρέσβεων και πληρεξούσιων υπουργών. Ας πούμε, ο Ανδρ. Φρυγανάς, ο οποίος  υπήρξε προσωπική επιλογή του υπουργού για την πρεσβεία της Μόσχας, επιστρέφει στην κεντρική υπηρεσία στον απόηχο της διπλωματικής κρίσης που ξέσπασε με τους Ρώσους. Πιο ενδιαφέρον βρίσκω το γεγονός ότι στη θέση του πρέσβη στη Μόσχα, ο Κοτζιάς ετοιμάζεται να στείλει ακόμη έναν δικό του άνθρωπο: την Τασία Αθανασίου, η οποία υπήρξε μέχρι πρόσφατα διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου (και προ μηνών είχε τοποθετηθεί στη Ρώμη). Μένει να φανεί αν η τοποθέτηση αυτή σηματοδοτεί πρόθεση βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία ή ακριβώς το αντίθετο. Η νεκροψία θα δείξει…

Καρμικές μεταθέσεις

Δεν είναι η μόνη μετάθεση με ενδιαφέρον, καθώς από τον σχετικό πίνακα που έχω στη διάθεσή μου προκύπτει εκείνη του Πάνου Μπεγλίτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρασβούργο. Το αναφέρω επειδή ο Κοτζιάς είχε στείλει τον Μπεγλίτη στη «Σιβηρία» του προξενείου της Αγίας Πετρούπολης, παρότι δεν είναι ο μόνος που θεωρεί ότι ο υπουργός μπορούσε να του είχε επιφυλάξει μια καλύτερη θέση. Πολλοί είχαν εκλάβει τότε τη μετάθεση αυτή ως «κάρμα» των δύσκολων σχέσεων που είχαν οι δύο άνδρες από την εποχή που ήταν στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ. Δεν ξέρω αν το κάρμα άλλαξε, ή αν απλώς τα βρήκαν. Ή αν αυτό μπορεί να λέει κάτι και για τις σχέσεις του Κοτζιά με τον Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή