Χ. Γκότσης στην «Κ»: Επιβάλαμε διοικητικές κυρώσεις σε μικρό χρονικό διάστημα

Χ. Γκότσης στην «Κ»: Επιβάλαμε διοικητικές κυρώσεις σε μικρό χρονικό διάστημα

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύ ικανοποιημένος» που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικές κυρώσεις «σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» δηλώνει ο πρόεδρός της Χαράλαμπος Γκότσης, ο οποίος υποστηρίζει πως ορθά η επιτροπή δεν έθεσε άμεσα σε αναστολή τη διαπραγμάτευση της Folli Follie και ότι η όποια καθυστέρηση της καταλογίζεται δεν υφίσταται, καθώς η διαδικασία κινήθηκε εντός προθεσμιών. Δεν θεωρεί πως έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερα το 2015 όταν έγινε μια άλλη, αληθής, καταγγελία για τα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie. Επιπλέον, αναφέρει πως δεν είναι δουλειά της επιτροπής να προλαβαίνει τέτοια φαινόμενα και αποδίδει την τελική ευθύνη στον ορκωτό λογιστή. Τονίζει, δε, πως πέραν των διοικητικών κυρώσεων η Επιτροπή έχει υποβάλει και τρεις μηνυτήριες αναφορές.

– Γιατί δεν προλάβατε μια υπόθεση τόσο χονδροειδούς παραποίησης οικονομικών μεγεθών;

– Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πραγματοποιεί πρωτογενή έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων. Αυτό δεν γίνεται από καμία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στον κόσμο. Κατά την ισχύουσα νομοθεσία αυτό είναι έργο του εσωτερικού ελεγκτή, της επιτροπής ελέγχου και του ορκωτού ελεγκτή. Και τα τρία όργανα ορίζονται από τη γενική συνέλευση της εταιρείας. Εμείς ελέγχουμε τη συμβατότητα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ενώ είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το πιστοποιητικό που εκδίδει ο ορκωτός, εκτός και αν έχει εκδοθεί με επιφύλαξη ή ακόμη χειρότερα με αρνητική γνώμη, οπότε επεμβαίνουμε πραγματοποιώντας έλεγχο και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, με αναστολή διαπραγμάτευσης. Η τελική ευθύνη βαρύνει τον ορκωτό, ο οποίος με τη σειρά του ελέγχεται από την ΕΛΤΕ. Η επιτροπή πραγματοποιεί επίσης έλεγχο, όταν υπάρξει ένα αρνητικό δημοσίευμα που αμφισβητεί βάσιμα οικονομικά στοιχεία όπως επίσης και σε περίπτωση τακτικού δειγματοληπτικού ελέγχου.

– Είναι αλήθεια ότι είχε γίνει στην επιτροπή μια καταγγελία για τη Folli Follie το 2015;

– Πράγματι, υπήρξε μια ανώνυμη καταγγελία, η οποία αφού ερευνήθηκε, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο περί λογιστικής παρατυπίας και στη συνέχεια πήρε τον δρόμο της συνήθους διαδικασίας. Τα ευρήματα αυτά δεν δικαιολογούσαν την εντολή για ευρύτερο έλεγχο στην εταιρεία, αφού κάτι τέτοιο θα έμοιαζε με απόφαση ενός αστυνομικού οργάνου, που, αφού κατέγραψε μια τροχαία παράβαση, κατηγορείται ότι δεν έκανε και έρευνα για τον οδηγό μήπως ταυτόχρονα είναι και εγκληματίας.

– Γιατί χρειάστηκαν δύο μήνες για να επιβληθούν πρόστιμα για την υπόθεση της Folli Follie;

– Ειλικρινά, είμαι πολύ ικανοποιημένος που μπορέσαμε να επιβάλουμε τις διοικητικές κυρώσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες, ο διοικούμενος πρέπει να έχει εύλογο χρόνο για να απολογηθεί. Παράλληλα, η διοικητική διαδικασία απαιτεί κάποιες προθεσμίες, από τις οποίες δεν «ξεφύγαμε», καθώς επίσης το γεγονός ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις οφείλουν να αναλύουν τα στοιχεία και να αξιολογούν τις αιτιάσεις του διοικούμενου πριν ετοιμάσουν την τελική τους εισήγηση. Να θυμίσω επίσης, ότι σε αυτό το διάστημα, πέρα των διοικητικών κυρώσεων έχουμε υποβάλει και τρεις μηνυτήριες αναφορές στη Δικαιοσύνη.

– Λέγεται πως η αποστολή του φακέλου στον οικονομικό εισαγγελέα καθυστέρησε. Γιατί;

– Μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για ένα τόσο μεγάλο θέμα που αφορούσε σε κυρώσεις εις βάρος της εταιρείας, καθώς και οκτώ φυσικών προσώπων, ως γνωστόν, θα πρέπει να συνταχθούν, να ελεγχθούν και να υπογραφούν οι αποφάσεις. Ο ογκώδης φάκελος κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 20 Αυγούστου, μόλις 11 εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της απόφασης. Για να γίνει αυτό οι υπηρεσίες της επιτροπής κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια.

– Σας κατηγορούν ότι αργήσατε να αντιδράσετε και να θέσετε σε αναστολή τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Folli Follie. Τι απαντάτε;

– Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι με βάση τον νόμο 3371/2005, άρθρο 17, προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής διαπραγμάτευσης είτε από το Χρηματιστήριο είτε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όταν δεν διασφαλίζεται ή απειλείται προσωρινά η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Συνεπώς ο νομοθέτης εναποθέτει στην κρίση είτε του Χρηματιστηρίου είτε της επιτροπής την απόφαση για αναστολή ή μη. Η αναστολή είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, αφού η διεθνής εμπειρία και σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, επειδή διαπιστώνεται, πως κατά την επαναφορά της διαπραγμάτευσης παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω αυξημένων πωλήσεων εγκλωβισμένων επενδυτών. Οποιος έχει εμπιστοσύνη στον μηχανισμό ανεξάρτητης διαμόρφωσης της τιμής, αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς να δράσουν στην κατεύθυνση εξισορρόπησης της τιμής, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Στην περίπτωση της FF Group δεν προέκυψε πρόβλημα, το οποίο να προέρχεται από την εταιρεία, όπως η μη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων ή η δημοσίευση με επιφυλάξεις του ορκωτού, όπου λόγω ασυνέπειας της εταιρείας στις υποχρεώσεις της μπορεί να ανασταλεί η διαπραγμάτευση. Εδώ είχαμε μόνο τη δημοσίευση μιας μελέτης. Επίσης δεν υπήρξε κάποιο έκτακτο γεγονός όπως πυρκαγιά ή απαγωγή επιχειρηματία που να επηρεάζει τη λειτουργία της επιχείρησης. Η απόφασή μας συνεπώς να μην ανασταλεί άμεσα η διαπραγμάτευση ήταν ορθή, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας και μάλιστα τη στιγμή που η εταιρεία αφού κλήθηκε από την επιτροπή να πάρει θέση σχετικά με το περιεχόμενο των καταγγελιών προέβη άμεσα, την ίδια μέρα, σε δύο ανακοινώσεις. Τελικά όμως, όταν στο πλαίσιο της έρευνας η εταιρεία δεν προσκόμισε τα απαραίτητα στοιχεία, εξαντλώντας όλες τις προθεσμίες, ετέθη σε αναστολή.

– Κρίνοντας εκ των υστέρων τι θα αλλάζατε στους αρχικούς σας χειρισμούς;

– Νομίζω ότι είναι σκόπιμο να αναφερθώ στις ενέργειες που με βάση τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και τις έως τώρα πρακτικές ακολουθήσαμε. Ετσι, μετά τη γνωστοποίηση του προβλήματος: Ξεκινήσαμε άμεσα έλεγχο των συναλλαγών. Ζητήσαμε από την αρμόδια Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης να ελέγξει την ποιότητα του έργου της ελεγκτικής εταιρείας που υπογράφει τις καταστάσεις. Απαιτήσαμε από την εταιρεία την ανάθεση του ελέγχου σε μια ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία εγνωσμένου κύρους, την οποία θα πρέπει να εγκρίνουμε. Τέλος, ζητήσαμε από το Fund QCM, που δημοσίευσε τη μελέτη, να μας προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία και να προβεί σε αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων του. Ολες οι ενέργειες είχαν επείγοντα χαρακτήρα και αποφασίστηκαν εγκαίρως, οι πρώτες δύο αυθημερόν, οι δε επόμενες πριν από την έναρξη της επόμενης συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου που ήταν η Δευτέρα 7/5, όπως άλλωστε επιβάλλεται. Το γεγονός, βέβαια, ότι επρόκειτο για μια μεγάλη εταιρεία με διεθνείς δραστηριότητες και συναλλαγές που εκτυλίσσονταν στο μεγαλύτερό τους μέρος σε ασιατικές χώρες, απαιτούσε, ακόμη και από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, σημαντικό χρόνο για να αποκτήσουν και να αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα της επιχείρησης. Με αυτό το πακέτο μέτρων θεωρούμε ότι δόθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις το περιεχόμενο της αντίδρασης της εποπτικής αρχής για τη διασφάλιση της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς και της διερεύνησης της υπόθεσης.

– Εχουν εξαντληθεί οι ενέργειες που προτίθεστε να αναλάβετε;

– Οχι και σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν αρκετά θέματα ακόμη που διερευνώνται και κυρίως οι οικονομικές καταστάσεις του 2016, που η έρευνα ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 2017 και την απόδοση ευθυνών, όπως επίσης και προηγούμενων ετών. Εκεί μετά και τα στοιχεία που αποκάλυψε το πόρισμα της εταιρείας Alvarez & Marsal θα ελεγχθούν η πιθανή παραπλάνηση του κοινού μέσω οικονομικών καταστάσεων καθώς και οι συναλλαγές των εμπλεκόμενων προσώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή