ΚΙΝΑΛ: αντιπαράθεση για την εκλογική στρατηγική Γεννηματά

ΚΙΝΑΛ: αντιπαράθεση για την εκλογική στρατηγική Γεννηματά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να πέσουν οι τόνοι, που ανέβηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, επιχειρήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Κίνημα Αλλαγής. Το γεγονός πως στελέχη που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου εξέφρασαν αντιρρήσεις για την απόφαση που επρόκειτο να εκδοθεί –η οποία πάντως εν τέλει εκδόθηκε ομόφωνα– ήταν η αφορμή για να αναδειχθούν οι διαιρετικές τομές που υπάρχουν εδώ και καιρό στο εσωτερικό του κόμματος. Η πραγματική αιτία, ωστόσο, είναι η εν γένει στρατηγική του κόμματος και τα «ανοιχτά παράθυρα» της κ. Φώφης Γεννηματά σε ενδεχόμενη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, που αποτελούν, κυρίως για τα πρώην στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ «στρατηγική ήττας» για το Κίνημα Αλλαγής. Και τούτο, καθώς όπως εξηγούν, η μόνη δεξαμενή που μπορεί να αποτελέσει εκλογικό αιμοδότη για το κόμμα είναι οι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παραδοσιακά δεν βλέπουν θετικά «τη συντηρητική παράταξη». Συνεπώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το να «αιωρείται» μία πιθανή συνεργασία ΚΙΝΑΛ με Ν.Δ. λειτουργεί αποτρεπτικά για αυτό το κοινό. Παράλληλα, η ίδια πτέρυγα θεωρεί πως η είσοδος του κόμματος σε μία συγκυβέρνηση με την Κεντροδεξιά θα αφήσει όλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς βορά στις ορέξεις του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα εγκαθιδρυθεί οριστικά ως ο έτερος πολιτικός πόλος της χώρας.

Από την άλλη, το επιχείρημα πως η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Εκτός του γεγονότος πως κατατάσσει το ΚΙΝΑΛ στις «υπεύθυνες δυνάμεις», συμπλέει και με την κοινή γνώμη, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θέλει σε μεγάλο βαθμό πλέον κυβερνήσεις συνεργασίας. Τα παραπάνω συμψηφίζονται στην πάγια και μη αναστρέψιμη θέση του κόμματος πως «οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές» και «αφού καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί», ενώ πολιτικά η αναχαίτιση της εσωκομματικής τάσης γίνεται με τις πολύ συχνές πλέον επιθέσεις στην Πειραιώς. Τα παραπάνω συζητήθηκαν και σε τηλεφωνική επικοινωνία που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά με τον κ. Ρέππα, ο οποίος ήταν από τα στελέχη που εξέφρασαν τις πιο έντονες αντιρρήσεις στην τελευταία συνεδρίαση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Την ίδια ώρα στο ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονται εντός της εβδομάδας να κλείσουν όλες τις υποψηφιότητες που αφορούν τις 13 περιφέρειες. Ηδη τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μπαράζ ανακοινώσεων, όπως της Κατερίνας Μπατζελή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και του Δημήτρη Δημητρίου για την Περιφέρεια Ηπείρου. Σειρά ακολούθως θα πάρει η κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές. Εκεί συνεχίζει να παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με στελέχη όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα η χρυσή τομή, στην περίπτωση που αποφασίσει να αφήσει τις Βρυξέλλες και να «μετακομίσει» στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι τελευταίες εξελίξεις με την εσωκομματική κόντρα έχουν φέρει πιο κοντά από ποτέ μία υποψηφιότητα Παπανδρέου στην Αχαΐα, ώστε να κλείσει οριστικά το εσωκομματικό μέτωπο με τους «παπανδρεϊκούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή