Anadolu: Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από το Ιντλίμπ της Συρίας

Anadolu: Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από το Ιντλίμπ της Συρίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή στη συριακή επαρχία του Ινλίμπ στον απόηχο της συμφωνίας που κατέληξαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας στα τέλη Σεπτεμβρίου γύρω από την τύχη της συριακής επαρχίας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι αντάρτες του Ιντλίμπ προχώρησαν στην απόσυρση των βαρέων όπλων τους στο περιθώριο της συμφωνίας Μόσχας και Αγκυρας για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» 15 – 20 χιλιομέτρων στο Ιντλίμπ και αποχώρηση των «ακραίων» τζιχαντιστικών στοιχείων, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βομβαρδισμών από τον συριακό στρατό και τη ρωσική αεροπορία.

Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση των βαρέων όπλων πριν από τις 10 Οκτωβρίου, καθώς και την απομάκρυνση των τζιχαντιστών από την «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα ότι «σχεδόν όλα» τα βαρέα όπλα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου να επισημαίνει ότι ακόμη και οι μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση της Αλ-Κάιντα και άλλοι τζιχαντιστές αποσύρουν τα όπλα τους ελπίζοντας ότι θα αποφύγουν μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση με τουρκικά στρατεύματα και τους συμμάχους Σύρους μαχητές.

«Η Αλ Κάιντα, η μεγαλύτερη ένοπλη ομάδα στην Ιντλίπμ, δεν έχει διασαφηνίσει ακόμη αν επιδιώκει να συμμορφωθεί στη συμφωνία», γράφει το Reuters. 

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση του συριακού υπουργείο Εξωτερικών μετά την επίτευξη της συμφωνίας τονίζεται ότι η συριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει «να αγωνίζεται εναντίον της τρομοκρατίας μέχρι την απελευθέρωση και της τελευταίας ίντσας συριακής γης, είτε με στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε με τοπικές συμφωνίες συμφιλίωσης».

Διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι η εν λόγω συμφωνία εμπεριέχει εγγενείς δυσκολίες, με πρώτη εκείνη που αφορά τον διαχωρισμό μεταξύ «ακραίων» τζιχαντιστών, που πρέπει να απομακρυνθούν από το Ιντλίμπ και «νόμιμης» αντιπολίτευσης. Πολλοί είναι δε αυτοί που διερωτώνται αν πρόκειται για την αρχή του τέλους της συριακής κρίσης ή για μια ακόμη σύντομη ανάπαυλα, που θα δώσει τη θέση της σε νέους κύκλους αιματοχυσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή