7+1 ερωτήσεις για τη διατροφική αξία του ρυζιού

7+1 ερωτήσεις για τη διατροφική αξία του ρυζιού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σημαντικό για τη διατροφή μας;

Το ρύζι ανήκει στην ομάδα των δημητριακών τα οποία αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Μαζί με το ψωμί και τα ζυμαρικά βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και τα «δημητριακά του πρωινού». Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε καθημερινά 6 – 11 μερίδες από αυτά (1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 φέτα ψωμί ή 1/2 κούπα βρασμένο ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά).

Ποιο είναι το βασικό συστατικό του;

Περιέχει σε ποσοστό περίπου 90% απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες. Μπορεί δηλαδή να υποστηρίξει εξαιρετικά την ανάγκη σε υδατάνθρακες που έχει το διαιτολόγιο ενός ατόμου που ακολουθεί πρόγραμμα διατροφής.

Παχαίνει;

Τα 100 γρ. ρύζι έχουν περίπου 350 θερμίδες. Γι’ αυτό καλό είναι να προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος και τις λιπαρές ουσίες που προσθέτουμε, ώστε να μην το επιβαρύνουμε με κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες.

Γιατί το μαγειρεύουμε μαζί με όσπρια;

Περιέχει φυτική πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας – δεν περιέχει δηλαδή όλα τα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού αμινοξέα. Ένα από αυτά είναι η λυσίνη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα όσπρια. Για να συμπληρώσουμε το προφίλ των αμινοξέων και να αυξήσουμε τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης του ρυζιού, το συνδυάζουμε με όσπρια (ρεβιθόρυζο ή φακόρυζο). 

7+1 ερωτήσεις για τη διατροφική αξία του ρυζιού-1

Γιατί το συνδυάζουμε πολλές φορές με κρέας ή ψάρι;

Η ανάγκη σε λευκίνη και φαινυλαλανίνη (απαραίτητα αμινοξέα), που βρίσκονται σε χαμηλές συγκεντρώσεις στο ρύζι, μπορεί να καλυφθεί αν συνδυάσουμε το ρύζι με προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας και ψάρι.

Περιέχει γλουτένη;

Όχι. Γι’ αυτόν το λόγο μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά χρησιμοποιείται επίσης ως το πρώτο δημητριακό που λαμβάνουν τα μωρά.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία;

Δεν έχει χοληστερίνη, λίπος και νάτριο, είναι λοιπόν ιδανική τροφή για άτομα με υπέρταση και γενικά καρδιαγγειακά νοσήματα. Ερευνες, επίσης, έχουν δείξει ότι το έλαιο που προέρχεται από το σπέρμα του ρυζιού μπορεί να μειώσει κατά 7% την LDL χοληστερόλη.

+1. Το καστανό ρύζι θεωρείται πιο υγιεινό.

Είναι αλήθεια; Ναι. Αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών (που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία) και είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως βιταμίνη Β1, Β3, Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε). Οι υδατάνθρακες, μαζί με τις βιταμίνες Β που περιέχει, δίνουν ενέργεια στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα και αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης, βελτιώνοντας έτσι τη διάθεσή μας και βοηθώντας τον ύπνο μας. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Το άλεσμα του ρυζιού για την παραγωγή του λευκού καταστρέφει το 67% της βιταμίνης Β3, το 80% της βιταμίνης Β1, το 90% της βιταμίνης Β6, το 50% του μαγγανίου, το 50% του φωσφόρου, το 60% του σιδήρου και τη συνολική ποσότητα των φυτικών ινών και των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Σε αρκετές χώρες (ανάμεσά τους και στις ΗΠΑ) έχει επιβληθεί ο εμπλουτισμός του άσπρου ρυζιού με σίδηρο, θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και νιασίνη (βιταμίνη Β3). Το καστανό ρύζι, τέλος, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου στο έντερο και στο κόλον μέσω των φυτικών ινών και του σεληνίου που περιέχει.

7+1 ερωτήσεις για τη διατροφική αξία του ρυζιού-2

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή