Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε δικαιώματα σε Αιγαίο, Μεσόγειο

Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε δικαιώματα σε Αιγαίο, Μεσόγειο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπεράσπιση των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο επανέλαβε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως μια από τις προτεραιότητες της Αγκυρας. Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν για την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο έχουν πληθύνει στον απόηχο και των τελευταίων πληροφοριών για συνέχιση των γεωτρήσεων και ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από τις απειλές της Τουρκίας.

Μιλώντας χθες σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Οπως είπε, «είμαστε υποχρεωμένοι να το προστατεύσουμε αυτό. Αν δεν συμπεριφερόμασταν με αυτόν τον τρόπο από παλιά, δεν θα επιδεικνύαμε τη στάση η οποία σήμερα προσδίδει κύρος στη χώρα μας στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Αυτή τη στάση την πετύχαμε όχι μόνο εστιάζοντας σε κάποιους στη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα με κόστος ήρθαμε αντιμέτωποι με τις πιο ισχυρές οικονομικά και στρατιωτικά χώρες του κόσμου».

Ως προς τις τουρκικές απειλές κατά της Λευκωσίας, αλλά και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς παρέπεμψε στη δήλωση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, όπου η Αγκυρα καλείται «να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να διερευνά και να εκμεταλλεύεται τις φυσικές πηγές της, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο». Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι αυτή η θέση παραμένει σταθερά η ίδια.

Παράλληλα, χθες, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων και τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας για την πορεία των επαφών του τον προηγούμενο μήνα στο εξωτερικό. Μεταξύ όσων είπε ο κ. Αναστασιάδης στους πολιτικούς αρχηγούς, περιλαμβάνεται η άγνωστη μέχρι χθες συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο μενού, προφανώς, ήταν η κατάσταση στο Κυπριακό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τη συνάντηση ήθελαν οι Τούρκοι. Ο κ. Τσαβούσογλου μετέφερε τη σχετική επιθυμία στον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε το μήνυμα στον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κ. Αναστασιάδη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες καταγράφηκε ακόμη μια εικονική αερομαχία στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας ότι οι παραβιάσεις των Τούρκων είναι μεν λιγότερες, έχουν ωστόσο ορισμένα ανησυχητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή