Παρενέργειες στη βιομηχανία από τον εμπορικό πόλεμο

Παρενέργειες στη βιομηχανία από τον εμπορικό πόλεμο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδείνωση καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο στον βιομηχανικό κλάδο της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις 104,5 μονάδες από 105,9 μονάδες τον Αύγουστο, με την πτώση να οφείλεται στα ζητήματα προστατευτισμού και επιβολής δασμών, τα οποία διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και αναδιάταξης του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

«Πρόκειται για μια αρκετά ρευστή περίοδο για το παγκόσμιο εμπόριο, που επηρεάζει τις εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες, με τρόπο που δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί με ακρίβεια», σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς αυτές των βιομηχανικών προϊόντων κινήθηκαν τον Ιούλιο ανοδικά κατά 19,5%.

Το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρώς, όπως και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με τον δείκτη όμως στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να δείχνει αύξησή τους.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +23 (από +21) μονάδες, με το 31% (από 29%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινήθηκε χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Ιούλιο (στο -1 από +9 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 10% (από 15%), έναντι ενός 11% (από 6%) που αναμένει κάμψη της.

Την ίδια ώρα, οι τρέχουσες παραγγελίες ανέκαμψαν, καθώς ο δείκτης ανήλθε τον Σεπτέμβριο στις -8 (από -10 τον Ιούλιο) μονάδες, με το 17% (από 22%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες.

Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, τέλος, το ισοζύγιο αυξήθηκε στις +11 (από +4) μονάδες, με το 14% (από 16%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή