ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα Ρώμης - Βερολίνου για μετανάστες

ΑΠΕ, REUTERS

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Εσσης Φόλκερ Μπουφιέρ συμμετέχουν σε τάξη για Σύρους πρόσφυγες, στο πλαίσιο της οποίας διδάσκεται το γερμανικό σύνταγμα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΡΩΜΗ. Μαίνεται η κόντρα Γερμανίας - Ιταλίας για το μεταναστευτικό, καθώς το Βερολίνο επιμένει ότι η διαπραγμάτευση διμερούς συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών μεταξύ των δύο χωρών «έχει από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης ολοκληρωθεί». Αυτό τουλάχιστον διευκρίνισε, χθες, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς, η οποία τόνισε ότι καταβάλλεται ακόμη προσπάθεια να έλθει προς υπογραφή. Παράλληλα, από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι εντός του 2018 έχουν επαναπροωθηθεί στην Ιταλία περισσότερα από 2.000 άτομα, στο πλαίσιο του «Δουβλίνου».

«Επί της αρχής η καγκελάριος χαιρέτισε το γεγονός ότι καταφέραμε να κλείσουμε συμφωνίες με την Ισπανία και την Ελλάδα. Τέτοιες διμερείς διοικητικές συμφωνίες βεβαίως πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα και με την Ιταλία. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Χάραλντ Νάιμαν δήλωσε ότι κατά το διάστημα 1.1.2018 - 30.9.2018 επαναπροωθήθηκαν συνολικά 2.281 άτομα από τη Γερμανία στην Ιταλία, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Δουβλίνου και τόνισε ότι η πρακτική με την Ιταλία εξακολουθεί να εφαρμόζεται κανονικά. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά θα μπορούσε να επαναπροωθήσει μετανάστες στην Ιταλία με ναυλωμένα αεροσκάφη, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει συνεννόηση με τις ιταλικές αρχές, ο κ. Νάιμανς απάντησε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη διαδικασία του Δουβλίνου. «Οχι, δεν μπορώ να το φανταστώ», δήλωσε.

«Αυτή την εβδομάδα δεν έχει προγραμματιστεί καμιά πτήση με μετανάστες από τη Γερμανία προς την Ιταλία», δήλωσε άλλωστε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Επρόκειτο για απάντηση σε δημοσιεύματα μέρους του ιταλικού Τύπου και σε άρθρα που ανέφεραν ότι μια πρώτη πτήση τσάρτερ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται πως ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε προχθές ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συμφωνία και ότι «η Ιταλία είναι έτοιμη μετά τα λιμάνια, να κλείσει και τα αεροδρόμιά της».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ