Νέα πρόταση από Ε.Ε. για το έργο διασύνδεσης της Κρήτης

Νέα πρόταση από Ε.Ε. για το έργο διασύνδεσης της Κρήτης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγκλιση απόψεων στο επίμαχο θέμα των τεχνικών προδιαγραφών διαπιστώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας μετέφεραν χθες κλίμα αισιοδοξίας και εκτιμούσαν ότι πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για την οριστικοποίηση των αποφάσεων. Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχαν οι ρυθμιστές Ελλάδας και Κύπρου, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, εκπρόσωποι των δύο εταιρειών (ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector, ο ACCER, αλλά και ο Βέλγος διαχειριστής Elia).

Η Κομισιόν παρουσίασε στη σύσκεψη νέα πρόταση για τη σύνθεση της τεχνικής επιτροπής που θα αποφασίζει για το επίμαχο θέμα των τεχνικών προδιαγραφών του έργου και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν άφησε κανένα περιθώριο στους εμπλεκόμενους φορείς για διαφοροποίηση προκειμένου η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική να προχωρήσει ως τμήμα της μεγάλης διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και PCI (Eργο Κοινού Ενδιαφέροντος). Η πρόταση θα σταλεί πιθανότατα αύριο και γραπτώς για να απαντήσουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες και να «κλειδώσει» οριστικά.

Σύμφωνα με αυτή, η τεχνική επιτροπή θα απαρτίζεται από το SPV του ελληνικού τμήματος, δηλαδή την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Aριάδνη Interconnection», από το SPV του τμήματος Kύπρος – Κρήτη, δηλαδή τον Euroasia Interconnection, τους δύο διαχειριστές Ελλάδας και Κύπρου, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΣΜΚ, καθώς και εκπρόσωπο που θα ορίσουν είτε οι Eυρωπαίοι ρυθμιστές (ΑCCER) είτε οι Ευρωπαίοι διαχειριστές (ΕΝΤSΟ).

Η αίσθηση που απεκόμισε η ελληνική πλευρά από τη χθεσινή σύσκεψη είναι ότι η Κομισιόν το μόνο ουσιαστικά θέμα που θέτει στο τραπέζι αδιαπραγμάτευτα είναι η οριστικοποίηση της απόφασης για την τεχνική επιτροπή και ότι όλα τα άλλα θα προχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις της ΡΑΕ.

Ο ΑΔΜΗΕ εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αντιρρήσεις του σε σχέση και με αυτή τη νέα πρόταση της Επιτροπής και αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτησή του στη γραπτή πρόταση της Κομισιόν μόλις αυτή κοινοποιηθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες έγινε μετά την απόφαση της ΡΑΕ να ορίσει την «Aριάδνη Interconnection» επίσημο φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής σε συνέχεια προηγούμενης απόφασής της για ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ, την οποία η Επιτροπή χαρακτήρισε παράνομη και ζήτησε την απόσυρσή της, αντιπροτείνοντας τη σύσταση επιτροπής που θα αποφασίζει για τις τεχνικές προδιαγραφές. Με την πρόταση για σύσταση τεχνικής επιτροπής και με συγκεκριμένη μάλιστα σύνθεση η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα των ηλεκτρικών συστημάτων Κρήτης – Αττικής, Κρήτης – Κύπρου και Κύπρου – Ισραήλ, που αποτελούν την ενιαία μεγάλη διασύνδεση των τριών χωρών, την οποία έχει εντάξει στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

H πρόταση του ΑΔΜΗΕ που απορρίφθηκε από την Κομισιόν προβλέπει σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Κύπρου (ΔΣΜΚ) και των ρυθμιστών των δύο χωρών (ΡΑΕ, ΡΑΕΚ) και να οριστεί ως πρόεδρος εκπρόσωπος του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ENTSO-E.

Ο ΑΔΜΗΕ φέρεται επίσης να επιμένει στην απόφασή του να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τη διασύνδεση της Κρήτης σε περίπτωση που η τεχνική επιτροπή δεν πάρει αποφάσεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου με το επιχείρημα της επείγουσας ανάγκης για την ασφάλεια εφοδιασμού της Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή