Υπόθεση εξαφάνισης Σαουδάραβα δημοσιογράφου: Αδεια στις τουρκικές αρχές από Σαουδική Αραβία για έρευνα εντός του προξενείου

Υπόθεση εξαφάνισης Σαουδάραβα δημοσιογράφου: Αδεια στις τουρκικές αρχές από Σαουδική Αραβία για έρευνα εντός του προξενείου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαουδική Αραβία έδωσε την άδεια στις τουρκικές αρχές – μετά το χθεσινό τους αίτημα – να ερευνήσουν τους χώρους του προξενείου της στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από την περασμένη Τρίτη (2 Οκτωβρίου). 

Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο όπου μετέβη την Τρίτη για διοικητικές δουλειές και οι τουρκικές αρχές είχαν ζητήσει από το Ριάντ την άδεια να πραγματοποιήσουν έρευνα στους χώρους της διπλωματικής αποστολής.

Πηγές από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας αρνούνται ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εκεί καθώς και τις πληροφορίες περί απαγωγής του.

Το Ριάντ διαβεβαιώνει δε ότι ο δημοσιογράφος έφυγε από το προξενείο λίγο μετά την είσοδό του την περασμένη εβδομάδσα οπότε και εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να παραλάβει έγγραφα για τον γάμο του.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η έρευνα σχετικά με την τύχη του Κασόγκι «συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επισημάνει ότι παρακολουθεί προσωπικά την υπόθεση.
 
Σε γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι παρότι η Συνθήκη της Βιέννης ορίζει ότι τα κτίρια διπλωματικών αποστολών έχουν ασυλία, επιτρέπεται να ερευνηθούν από τις αρχές της φιλοξενούσας χώρας με την άδεια του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής.

«Το κτίριο του προξενείου θα ερευνηθεί στο πλαίσιο της έρευνας (για την τύχη του Κασόγκι)», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εκκληση ΟΗΕ σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία για «εμπεριστατωμένη έρευνα»

Νωρίτερα σήμερα το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απήθυνε έκκληση προς την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία για τη διενέργεια «εμπεριστατωμένης έρευνας» για την εξαφάνιση του εξέχοντος δημοσιογράφου. Ο ΟΗΕ κάλεσε μεταξύ άλλων τις αρχές των δύο χωρών να φροντίσουν να υπάρξει «διαφάνεια» στηνν υπόθεση, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ευρήματα της έρευνάς τους. 

«Αν οι πληροφορίες περί θανάτου του και περί παράδοξων συνθηκών που τον προκάλεσαν αληθεύουν, πρόκειται για κάτι πραγματικά σοκαριστικό», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ραβίνα Σαμντασάνι.

Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε χθες την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίξει τη διενέργεια της εν λόγω έρευνας για την δημοσιογράφου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επέκρινε την πολιτική του Ριάντ και έγραφε κυρίως για τη Washington Post.

Να σημειωθεί ότι η εξαφάνισή του έχει προκαλέσει ανησυχία σε διεθνές επίπεδο. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή