Επίθεση σε Ν.Δ. από Μαξίμου

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα», σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να κατευνάσουν την «ανησυχία» που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή τις έντονες αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τον αντίκτυπό τους στο τραπεζικό σύστημα. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real Fm, υπογράμμισε πως η κατάσταση στο Χρηματιστήριο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οσον αφορά τον πυρήνα του θέματος, δηλαδή την αυξομείωση του δείκτη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης την ανέλυσε από «τεχνικής», όπως είπε, σκοπιάς, σημειώνοντας πως το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει έτσι και αλλιώς «μεγάλη μεταβλητότητα», γιατί είναι «πάρα πολύ ρηχό», δηλαδή έχει χαμηλούς τζίρους.

Κάνοντας, δε, προβολή αυτού του δεδομένου, πέρασε στο πολιτικό σκέλος, ασκώντας σκληρή κριτική στην Πειραιώς. Και τούτο, καθώς, όπως σημείωσε, ενώ αυτή η εικόνα υπάρχει στο Χρηματιστήριο «εδώ και πέντε με έξι χρόνια», χωρίς να έχει επισημανθεί από κανέναν, σήμερα «το ανακάλυψε η Ν.Δ.», αναζητώντας εκ νέου να επιβεβαιώσει «τις καταστροφολογικές προβλέψεις της». Ενδεικτικό της τάσης του Μαξίμου να αποδώσει τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα του Χρηματιστηρίου σε πολιτικά κίνητρα της Ν.Δ. είναι πως τις δηλώσεις Τζανακόπουλου ακολούθησε ανακοίνωση και από το Μαξίμου, η οποία επαναλάμβανε την άποψη περί «καταστροφολογίας». Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως έπειτα από σειρά διαψεύσεων για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως «ο κόφτης που θα ενεργοποιείτο», «οι αξιολογήσεις που δεν θα έκλειναν» και «τα μνημόνια που δεν θα τελείωναν», η Ν.Δ. αναγκάζεται «να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που της απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη». Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος σε μια κλιμάκωση της ρητορικής του έναντι του κεντρικού τραπεζίτη, επιτέθηκε στον Γ. Στουρνάρα, ζητώντας την εν γένει συνδρομή του προς την κατεύθυνση της πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τζανακόπουλος απέρριπτε κατηγορηματικά τα περί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για το σενάριο που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα ως ενδεχόμενο από τη Χαρ. Τρικούπη, στελέχη της οποίας έχουν δηλώσει πως η χώρα χρειάζεται ευρείες συμμαχίες και, στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να συζητηθεί μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα. «Πρέπει να σας πω ότι αυτή η πρόταση περισσότερο μου θύμισε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα άλλοθι για να συγκυβερνήσει το ΚΙΝΑΛ με τη Ν.Δ. παρά για να κατατεθεί μια πρόταση, η οποία θα σκοπεύει σε μια τριμερή συνεργασία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο «είναι απολύτως αδύνατον, καθώς μιλάμε για δύο πολιτικές δυνάμεις, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προγραμματικές κατευθύνσεις». Ενδεικτική, δε, της πολιτικής στόχευσης του Μαξίμου να απομυζήσει το κόμμα της κ. Γεννηματά στη βάση του είναι η φράση πως «το ΚΙΝΑΛ μοιάζει να μεταλλάσσεται σε μια κεντροδεξιά πολιτική δύναμη και αυτό νομίζω ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις παραδόσεις ενός τμήματος του πολιτικού προσωπικού του».

Τέλος, μία κρίσιμη εβδομάδα με κομβικές κομματικές διαδικασίες για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνεδρίαση της Π.Γ., της τελευταίας πριν από τις αλλαγές που δρομολογούνται το Σαββατοκύριακο, όπου θα λάβει χώρα η Κ.Ε. που θα αναδείξει και τη νέα Π.Γ. Και ενώ διάφορα ζητήματα, όπως η μείωση ή όχι των οργάνων, παραμένουν σε εκκρεμότητα, βέβαιο είναι πως Πολιτικό και Εκτελεστικό Συμβούλιο θα μείνουν ανεξάρτητα. Το μείζον, ωστόσο, είναι άλλο. Πρόκειται για τους δύο άξονες που θα τεθούν επί τάπητος. Ο πρώτος, ο εσωκομματικός, είναι το πώς θα μοιραστεί η «πίτα» μεταξύ των τάσεων, ώστε να υπάρχει η ανάλογη εσωκομματική ηρεμία και ο δεύτερος, αμιγώς πολιτικός, αφορά το ζήτημα των υποψηφιοτήτων των αυτοδιοικητικών εκλογών και κυρίως τη χρυσή τομή μεταξύ της «κομματικής βάσης του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ» και της υλοποίησης της στρατηγικής του «προοδευτικού μετώπου» που απαιτεί συμμαχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή