Στο 20,6% η παραβατικότητα στον τομέα του υγραερίου

Στο 20,6% η παραβατικότητα στον τομέα του υγραερίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 20,6% κυμαίνεται η παραβατικότητα στον τομέα του υγραερίου στο οκτάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου ελέγχθηκαν πανελλαδικά 388 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν αντίστοιχα παραβάσεις σε 80 από αυτές. Από τα συνολικά αποτελέσματα προκύπτει ότι το ποσοστό παραβατικότητας, που έχει διαπιστωθεί στον τομέα των υγραερίου, ανέρχεται σε 20,6% .

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τη φορολογική διοίκηση στην αλλαγή των επιχειρησιακών της σχεδίων, προγραμματίζοντας περαιτέρω ελέγχους στα ενεργειακά προϊόντα. Μάλιστα, από την Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρουν ότι ειδικά για το υγραέριο προετοιμάζεται το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για τη σύνδεση των αντλιών διάθεσης υγραερίου με τους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διαβιβάζονται τα στοιχεία των πωλήσεων (ποσότητες και αξίες) σε βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ για περαιτέρω αξιοποίηση, δηλαδή αντίστοιχη βάση δεδομένων όπως αυτή που χρησιμοποιείται για τα πετρελαιοειδή μέσω του συστήματος εισροών -εκροών.

Στο μεταξύ, η παραβατικότητα στα πρατήρια υγρών καυσίμων έφθασε στο 15,9% σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων για το ίδιο διάστημα. Ειδικότερα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ελεγχθεί πανελλαδικά, από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστο του 2018, με βάση το σύστημα εισροών-εκροών, ανέρχεται σε 483 και από τις μέχρι στιγμής ολοκληρωμένες υποθέσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 77 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το μέχρι σήμερα ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 15,9%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος 265 επιχειρήσεων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η μεγαλύτερη παραβατικότητα που προσεγγίζει το 50% διαπιστώθηκε από την υπηρεσία ελέγχου και διασφάλισης των δημοσίων εσόδων (ΥΕΔΔΕ) και τη διεύθυνσης προγραμματισμού και αξιολόγησης ελέγχων και ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ) με ποσοστό 29,4%. Από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης προκύπτει, επίσης, ότι σε πολλές περιπτώσεις για την ολοκλήρωση των ελεγκτικών ενεργειών χρειάστηκε να αποσταλούν δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τη διενέργεια χημικής ανάλυσης.

Από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστο, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν διαβιβάσει για χημική ανάλυση 1.174 δείγματα και εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά τα 153 δείγματα (ποσοστό μη κανονικότητας 13,0%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή