70ή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης: Πολιτική ουσία χωρίς αστέρες

70ή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης: Πολιτική ουσία χωρίς αστέρες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εποχή ευρωσκεπτικισμού, ξενοφοβίας και ανόδου λαϊκιστικών δυνάμεων, το μεγάλο σαλόνι του βιβλίου ανοίγει στη Φρανκφούρτη, στέλνοντας ένα μήνυμα υπέρ της Ευρώπης με τη σημερινή ομιλία της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και την αυριανή συμμετοχή του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ σε μια συζήτηση για την «Υπεράσπιση της ελευθερίας σε ταραγμένους καιρούς».

Μπορεί να λείπουν συγγραφείς-αστέρες, όπως οι Νταν Μπράουν και Μάργκαρετ Ατγουντ, που επισκέφθηκαν πέρυσι τη Φρανκούρτη, αλλά φέτος ο Αμερικάνος νικητής του Man Booker 2016 Πολ Μπέιτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ο Πουλημένος» (εκδ. Καστανιώτη), και η Μεγκ Βόλιτζερ του «Μια ξεχωριστή παρέα» (εκδ. Καστανιώτη) δίνουν τον πολιτικό τόνο της διοργάνωσης με συζητήσεις για τη σύγχρονη Αμερική, τον φεμινισμό και τον φυλετικό ρατσισμό. Τούρκοι και Ρώσοι συγγραφείς θα συζητήσουν επίσης για την ελευθερία της έκφρασης και τις διώξεις στις χώρες καταγωγής τους στον νέο χώρο της διοργάνωσης, το Frankfurt Pavilion.

Πέρυσι, η έκθεση έληξε με συγκρούσεις και την παρουσία αστυνομίας έξω από το περίπτερο του ακροδεξιού εκδοτικού οίκου Antaios. Σύμφωνα με το έγκριτο The Bookseller, η έκθεση βιβλίου του Γκέτεμποργκ λίγες ημέρες νωρίτερα απαγόρευσε την παρουσία εκδοτών από την Ακροδεξιά, ενώ η Φρανκφούρτη τηρεί πιο ουδέτερη στάση. «Πρέπει να επιτρέψουμε τη δημόσια συζήτηση, συμπεριλαμβάνοντας πάνω απ’ όλα αμφιλεγόμενα θέματα. Η ανοχή και η αντίκρουση με επιχειρήματα συγγραφέων και πολωμένων απόψεων αποτελούν επιτυχίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας», σημείωσε σε μήνυμα του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της έκθεσης Γιούργκεν Μπος.

Φέτος, η έκθεση βιβλίου συνδέεται με την επέτειο των 70 ετών από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τον ΟΗΕ και υιοθετεί την καμπάνια «On the same page». Τιμώμενη χώρα είναι για φέτος η Γεωργία, που δύσκολα θα αποφύγει τη σύγκριση με την περυσινή Γαλλία, και βέβαια η έκθεση, όπως κάθε χρόνο, θα συγκεντρώσει την αφρόκρεμα εκδοτών, ατζέντηδων και λογοτεχνικών πρακτόρων, διότι οι εμπορικές συμφωνίες παραμένουν στον πυρήνα της.

To «παρών» στην έκθεση θα δώσει και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζοντας περισσότερους από 1.000 τίτλους βιβλίων από 40 και πλέον εκδότες, ενώ τιμώμενη προσκεκλημένη είναι η συγγραφέας Μάρω Δούκα. Οι εκδηλώσεις του ελληνικού περιπτέρου θα κινηθούν γύρω από το θέμα της μετανάστευσης, με συζητήσεις και την έκθεση φωτογραφίας «Δρόμοι Επιβίωσης» που θα παρουσιαστεί στους διαδρόμους της έκθεσης. Μάλιστα, μόλις χθες ανακοινώθηκε η υπογραφή της ΚΥΑ για την επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου.

​​Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, 10-14 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή