Ο σομελιέ προτείνει #12

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσοι από εμάς πριν από πέντε ή και περισσότερα χρόνια πίναμε ροζέ κρασί;

Σε παγκόσμιο επίπεδο η κατανάλωση ροζέ κρασιών έχει αυξηθεί. Δεν μπορούσε κάτι τέτοιο σιγά σιγά να μη γίνει και στην Ελλάδα. Την αρχή έκαναν τα ροζέ Προβηγκίας, με το απαλό ροζέ τους χρώμα να θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κρεμμύδι και σολομό. Ροζέ κρασιά που θυμίζουν περισσότερο λευκά, με αρώματα κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λουλουδιών να κυριαρχούν.

Στη συνέχεια, πολλές χώρες προσπάθησαν να μιμηθούν αυτό το στυλ, και τα κατάφεραν, με ιδιαίτερα ποιοτικά κρασιά.

Οι Έλληνες δεν είχαμε ποτέ την κουλτούρα του ροζέ κρασιού. Ούτε καν οι παραγωγοί δεν έφτιαχναν ποιοτικά ροζέ κρασιά. Συνήθως τα ροζέ προέρχονταν από πιέσεις, αφαιμάξεις και κακής ποιότητας πρώτη ύλη, που δεν έκανε για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Δεν υπήρχαν αμπελώνες που να έχουν φυτευτεί με σκοπό την παραγωγή ροζέ κρασιών.

Η επιτυχία που έκαναν όμως τα κρασιά αυτά στο εξωτερικό και στη συνέχεια σε προορισμούς όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη οδήγησε τους Έλληνες παραγωγούς να στραφούν και να αντιγράψουν με τη σειρά τους το στυλ των κρασιών της νότιας Γαλλίας. Σήμερα, υπάρχουν οινοποιεία που χρησιμοποιούν παλιούς αμπελώνες για την παραγωγή ροζέ κρασιών, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην πρώτη ύλη και σε κάποια από αυτά το ροζέ κρασί δεν είναι πια ένα συμπληρωματικό εισόδημα, αλλά το κρασί που ζει οικονομικά το οινοποιείο. Η μόδα αυτή ήρθε για να μείνει.

Όμως, θα ήθελα να δω και τα ελληνικά παραδοσιακά ροζέ με το βαθύ χρώμα, με ποιοτική πρώτη ύλη και διαφορετική αντιμετώπιση από τους παραγωγούς.

Και μία πρόταση: Whispering Angel 2017, Château D’Esclans, Côtes de Provence Rosé, Grenache-Cinsault-Rolle-Syrah-Tibouren, Γαλλία: ένα από τα πιο γνωστά ροζέ κρασιά από την περιοχή της Προβηγκίας. Ελαφρύ κρεμμυδί χρώμα, με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, ανθικών και βοτανικών στοιχείων και mineral χαρακτήρα. Δοκιμάστε το.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή