Πτωτικά κινήθηκε η αγορά του αυτοκινήτου τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

Πτωτικά κινήθηκε η αγορά του αυτοκινήτου τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από αρκετούς ανοδικούς μήνες, τον Σεπτέμβριο η αγορά του αυτοκινήτου κινήθηκε αρνητικά κατά 17,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών παραμένουν αυξημένες κατά +20,4% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Τον προηγούμενο μήνα πουλήθηκαν συνολικά 4.922 οχήματα σε σχέση με τα 5.947 οχήματα. Η συγκεκριμένη πτώση των ταξινομήσεων οφείλεται στην επίσπευση των πωλήσεων τους προηγούμενους μήνες από τους διανομείς πωλήσεων, λόγω των νέων εργοστασιακών καταναλώσεων και εκπομπών CO2 που έχουν μετρηθεί με βάση τον νέο κύκλο μέτρησης WLTP και εφαρμόζονται από 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η αγορά αυτοκινήτου σε επίπεδο διμήνου (Αύγουστος-Σεπτέμβριος) παρουσιάζει αύξηση +14,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σημειώνεται, ακόμη, πως η αγορά αυτοκινήτου κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2018 κινήθηκε -61,6% χαμηλότερα ως προς τον μέσο όρο προ κρίσης (2000-2009).

Επίσης, μειωμένες είναι οι πωλήσεις των καινούργιων φορτηγών (-9,8%), όπως των καινούργιων λεωφορείων (-10%). Αντίθετα, ανοδική ήταν η πορεία-όπως ήταν επόμενο λόγω καλών καιρικών συνθηκών- στα δίκυκλα (20,8% με 2.930 μονάδες). Δεν παρατηρείται μεταβολή στις πωλήσεις καινούργιων φορτηγών από την αρχή του έτους, ενώ στα καινούγρια δίκυκλα (πλέον των 50 cc) οι ταξινομήσεις σημείωσαν αύξηση +21,8% ως προς την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή