Κέρδη για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη εμφάνισαν χθες οι δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, ενώ ανεκόπη η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Ιταλίας. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, ο δείκτης Dow Jones εμφάνιζε απώλειες χαμηλότερες του 0,20% που αποδόθηκαν στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία το 2018-19. Ενας από τους λόγους είναι η εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Ο δείκτης δολαρίου ως προς ένα «καλάθι» ισχυρών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,1%, ενώ το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 0,1% στο 1,1479 δολάρια.

Στις ΗΠΑ, ο κλάδος που παρουσίασε κέρδη ήταν αυτός της υψηλής τεχνολογίας. Στην Ευρώπη, οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών έκλεισαν με θετικό πρόσημο χάρη στην ανάκαμψη της τιμής του «μαύρου χρυσού». Η Total ενδυναμώθηκε κατά 1,4% και η ΒΡ κατά 0,4%. Αντιθέτως, κάμψη είχαν οι φαρμακευτικές με τη Roche να χάνει 0,2%, ενώ απώλειες 1,08% είχε και η Airbus λόγω αλλαγής διευθύνοντος συμβούλου.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν κοντά στο υψηλό τετραετίας, καθώς επιμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ύστερα από την επαναφορά των κυρώσεων της Ουάσιγκτον εις βάρος του Ιράν. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε χθες στα 74,84 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,74% από την προηγούμενη ημέρα. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent κινήθηκε στα 84,87 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,14%.

Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης FTSE Mib ενισχύθηκε χθες κατά 1,06%, αφού ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές, τονίζοντας πως η κυβέρνηση ανησυχεί για την αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Μια ημέρα πριν, τη Δευτέρα, σημειώθηκαν μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της σύγκρουσης Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Αυτός ο πόλεμος λέξεων για τον προϋπολογισμό της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη προκαλεί μεγάλη νευρικότητα στις αγορές. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FSTE 100 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,06%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο 0,25%, στο Παρίσι ο CAC-40 με άνοδο 0,35% και στη Μαδρίτη ο IBEX-35 με 0,67%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή