Στο υψηλό 7ετίας οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ

Στο υψηλό 7ετίας οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκε κατά πολύ το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας, διότι οι επενδυτές προεξοφλούν ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Χθες η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασε το 3,25% και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Παράλληλα, η απόδοση των 30ετών αμερικανικών ομολόγων υπερέβη το 3,43%, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Η υποχώρηση της ανεργίας στο χαμηλό των τελευταίων 49 ετών, σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών, τροφοδοτεί τα σενάρια για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Κύριος φόβος των αγορών είναι να μην εκτροχιαστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα η Fed να προχωρήσει σε περιοριστική νομισματική πολιτική για να αναχαιτίσει την άνοδο των τιμών.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικανική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου να φθάνει σύντομα στην πλήρη απασχόληση και να σημειώνεται απότομη αύξηση μισθών. Aυτό που φοβούνται οι αγορές είναι να μην εκτροχιαστεί ο πληθωρισμός, κάτι που θα αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ. Υπάρχουν, όμως, στοιχεία που δεν υποστηρίζουν αυτό το σενάριο. Ο δείκτης τιμών που ενσωματώνει τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCΕ) στις ΗΠΑ δεν έχει αναρριχηθεί σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί την ανησυχία των αγορών. «Δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια ανησυχητική άνοδο του πληθωρισμού, αλλά η αγορά μπορεί να θεωρεί ότι είναι ζήτημα χρόνου», δήλωσε ο Γκρεγκ Μπίσοπ, αντιπρόεδρος στον τομέα σταθερού εισοδήματος της RBC Wealth Management, στο CNBC. «Από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed φαίνεται ότι θα γίνει αύξηση τον Δεκέμβριο», προσθέτει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή