Στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση του Θριασίου Πεδίου

Στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση του Θριασίου Πεδίου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατέθηκε στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του Θριασίου Πεδίου. Σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, ακίνητο έκτασης περίπου 566 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Θριάσιο Πεδίο («Θριάσιο Ι») και ιδιοκτήτης του είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ παραχωρείται για 60 έτη προς εκμετάλλευση στην εταιρεία Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο Α.Ε. Η τελευταία συστήθηκε για τους σκοπούς της παραχώρησης από τις εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (80%) και Goldair Cargo (20%).

Το τίμημα της παραχώρησης ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ εφάπαξ και 2,51% επί των εσόδων που θα καταβάλλονται σε ετήσια βάση. Το μεταβλητό τίμημα δεν δύναται να είναι χαμηλότερο των 350.000 ευρώ ετησίως. Με την υπογραφή της σύμβασης, ο παραχωρησιούχος συμβατικά υποχρεώνεται στη δημιουργία επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 36,1 εκατ. ευρώ την πρώτη διετία. Το σχέδιο, ωστόσο, που κατατέθηκε για την αξιοποίηση του γιγαντιαίου ακινήτου προβλέπει συνολικές επενδύσεις τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα πρώτα 70 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν την πρώτη διετία και τα υπόλοιπα σε διάστημα οκταετίας.

Στόχος των επενδυτών είναι η δημιουργία ενός ευμεγέθους κέντρου αποθηκευτικών χώρων (logistics). Ειδικότερα, την πρώτη διετία αναμένεται να κατασκευαστούν αποθηκευτικοί χώροι 120.000 τ.μ. και σταδιακά μέσα στη δεκαετία να ανέλθουν σε 240.000 τ.μ.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επομένων ημερών, παρόλο που μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε δοθεί το σχετικό πρόγραμμα συζητήσεων στις επιτροπές και στη συνέχεια ψήφισής του από την Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μετά την ψήφιση θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένου ότι ο κύριος του έργου, η ΓΑΙΑΟΣΕ, βαρύνεται με κρατικές ενισχύσεις. Μάλιστα, η διορία που έχει δώσει η Κομισιόν, προκειμένου να μην απαιτήσει την επανάκτηση από το ελληνικό Δημόσιο των κρατικών ενισχύσεων, είναι ο επενδυτής να έχει ξεκινήσει την υλοποίηση της σύμβασης μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Η συγκεκριμένη παραχώρηση συχνά αναφέρεται ως «Θριάσιο Ι», καθώς το Δημόσιο μέσω της ΓΑΙΑΟΣΕ κατέχει επιπλέον 1.400 στρέμματα γης στην ίδια περιοχή. Η αξιοποίησή τους θα αποτελέσει το σχέδιο «Θριάσιο ΙΙ», που θα αφορά την ανάπτυξη του ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή