Μία κατηγορία από μόνη της η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο οίκος DBRS

Μία κατηγορία από μόνη της η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο οίκος DBRS

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό χρέος της Ελλάδας και οι ενδεχόμενες νέες εντάσεις με τους πιστωτές οδηγούν τον οίκο αξιολόγησης DBRS να τοποθετήσει τη χώρα μας στη ζώνη «μεσαίου κινδύνου» για αποχώρηση από το ευρώ, τη στιγμή που οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης, και παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την Ιταλία, βρίσκονται στην κατηγορία «χαμηλού κινδύνου».

Ο οίκος προχωρεί για πρώτη φορά στην αξιολόγηση του κινδύνου των μεμονωμένων χωρών για έξοδο από την Ευρωζώνη σε περίπτωση μιας οικονομικής κρίσης, και προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος δεν φαίνεται να έχουν πειστεί οι οίκοι αξιολόγησης πως έχει «σβήσει» το σενάριο του Grexit.

«Καμπανάκι» για το χρέος

Οπως εξηγεί η DBRS, ο κύριος παράγων που κάνει την Ελλάδα ξεχωριστή περίπτωση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι το υψηλό εξωτερικό χρέος, το οποίο θα χρειαστεί να αποπληρώσει σταδιακά μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων. Παρά τη συμφωνία στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η DBRS θεωρεί ότι το χρέος θα μπορούσε πάλι να αποτελέσει πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δανειστές ενδέχεται να είναι λιγότερο πρόθυμοι να προχωρήσουν στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εάν αυτό συνδυαστεί με επίμονα αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης, μια μελλοντική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τις άλλες επιλογές και το κόστος παραμονής στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλό, όπως σημειώνει. Για αυτόν τον λόγο η DBRS τοποθετεί την Ελλάδα στην κατηγορία «μεσαίου ρίσκου», σημειώνοντας πως καμία χώρα δεν βρίσκεται στην κατηγορία «υψηλού ρίσκου».

Οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης πάντως, όπως επισημαίνει, παρουσιάζουν ισχυρή δέσμευση στο ευρώ, ακόμη και αν έχει χρειαστεί να πραγματοποιήσουν σημαντικές και πολιτικά δαπανηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, υπογραμμίζει, η ανταγωνιστικότητα και η σχετική πρόοδος όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επηρεάζουν τις μακροοικονομικές επιδόσεις στην Ευρώπη, ιδίως καθώς η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ αποσύρεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Η DBRS, τέλος, προειδοποιεί πως οι χώρες που εξακολουθούν να έχουν υψηλό χρέος, και οι οποίες δεν κατορθώνουν να διατηρήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία ή που δεν εφαρμόζουν επαρκώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενδέχεται να παραμείνουν ευάλωτες τόσο στις κρίσεις κρατικού χρέους όσο και στην πολιτική δυσαρέσκεια που δημιουργούν αυτές οι κρίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή