Νέα μεταβατική δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

Νέα μεταβατική δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται η πίεση από τις μεταναστευτικές ροές στον Εβρο αλλά και στα νησιά. Το γεγονός έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τόσο την Αυτοδιοίκηση όσο και τις τοπικές κοινωνίες. Στη Θεσσαλονίκη, είναι θέμα χρόνου πότε μετανάστες θα εμφανιστούν και πάλι στο κέντρο της πόλης μετά τη μεταφορά όσων παρέμεναν στην πλατεία Αριστοτέλους, στη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά όπου δημιουργήθηκε ένας επιπλέον χώρος προχθές.

Χθες στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του δήμου, εκπροσώπων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Αστυνομίας και με την παρουσία ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και συζητήθηκε εκτενώς η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μια δομή-προθάλαμος, όπου θα φιλοξενούνται οι μετανάστες που έρχονται στην πόλη για διάστημα 48 ωρών, προκειμένου στη συνέχεια να μεταβαίνουν συντεταγμένα στα αστυνομικά τμήματα για την καταγραφή τους. Από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται η λειτουργία «μεταβατικής» δομής χωρητικότητας 500 ατόμων, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι συνεπικουρικά εντός της πόλης θα μπορούσε να λειτουργήσει δομή χωρητικότητας 70-75 ατόμων. Σχετικές αποφάσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών αλλά είναι φανερό ότι το πρόβλημα των αυξημένων ροών από τον Εβρο ήρθε για να μείνει.

Ηδη η επιβάρυνση των δομών φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της αύξησης του αριθμού των φιλοξενουμένων, εξαιτίας και των μεταφορών που πραγματοποιούνται από τα νησιά, έχει επηρεάσει πολλές περιοχές. Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενωση των οποίων συνεδρίασε χθες, ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα προκειμένου να τους ενημερώσει για το προσφυγικό ζήτημα και το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου επέρριψε σοβαρές ευθύνες στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και την κυβέρνηση, λέγοντας πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει και πλέον είναι εκτός ελέγχου», ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα νησιά

Παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα η κατάσταση στα ελληνικά νησιά όπου υπάρχουν ΚΥΤ (ή αλλιώς hotspots) παραμένει πολύ δύσκολη, ειδικά στη Λέσβο και τη Σάμο, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις. Μόλις την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έφθασαν στα ελληνικά νησιά 925 μετανάστες εκ των οποίων οι 563 στη Σάμο, στο hotspot στο Βαθύ. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρκικές λιμενικές αρχές σταμάτησαν 32 πλοιάρια με προορισμό τα ελληνικά νησιά, τα οποία μετέφεραν 1.131 άτομα. Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 1.030 άτομα, ωστόσο εκτιμάται ότι συνολικά 18.567 παραμένουν στα νησιά.

Προχθές ο δήμαρχος Σάμου ενημερώθηκε μέσω επιστολής από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Ανδρέα Γκουγκουλή ότι το επόμενο χρονικό διάστημα «σκοπεύει να εκκινήσει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το οποίο βρίσκεται στο Βαθύ της Σάμου, εκτός αστικού ιστού». Το καινούργιο ΚΥΤ θα λειτουργήσει την ημέρα που θα κλείσει το υπάρχον, τονίζεται στο έγγραφο και θα έχει χωρητικότητα 1.200 θέσεων, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και προαναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) χωρητικότητας 300 ατόμων, όπως διευκρινίζεται.

Δεν γνωρίζουμε πότε θα αρχίσουν οι εργασίες, και πού θα γίνουν αυτές, τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Αγγελόπουλος. «Σε κάθε περίπτωση εμείς ως δήμος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχουμε εξηγήσει ότι προέχει η αποσυμφόρηση της υπάρχουσας δομής, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή