Προσφυγικό: Δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για κάθε παιδί

Προσφυγικό: Δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για κάθε παιδί

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε η «σκληρή δουλειά» γίνεται εργασιακή εκμετάλλευση; Ποια είναι τα δικαιώματα των ανηλίκων και σε ποιους φορείς μπορούν να απευθυνθούν άπαξ και αυτά καταπατηθούν, καθώς ζουν πλέον επί ευρωπαϊκού εδάφους; Τα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα, που μέσα στη δίνη των κακουχιών πολλά συνοδευόμενα και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ίσως δεν είχαν έως τώρα αναλογιστεί, απαντήθηκαν μέσω του πιλοτικού προγράμματος πρόληψης της εμπορίας ανηλίκων «Create your Shield» (δημιούργησε την ασπίδα σου). 

Η πρώτη δράση του καινοτόμου προγράμματος, που υποστηρίζεται από το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Πρόληψη της Εμπορίας Ανθρώπων Ηρακλή Μοσκώφ, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη βρετανική πρεσβεία, πραγματοποιήθηκε στη Χίο στις 3 και 4 Οκτωβρίου. «Στα δύο βιωματικά εργαστήρια συμμετείχαν συνολικά 40 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που ζουν ως επί το πλείστον στον ξενώνα της ΜΕΤΑδρασης και στο safe zone στο camp της ΒΙΑΛ», εξηγεί στην «Κ» η κ. Χριστίνα Χατζηνικολάου, θεατρολόγος-εμψυχώτρια κοινωνικού θεάτρου, υπεύθυνη του εργαστηρίου. «Τα παιδιά είχαν πολλές ερωτήσεις ανάλογα με το φύλο και τη χώρα προέλευσής τους», προσθέτει η ίδια. «Το ένα εργαστήριο ήταν μεικτό, αλλά με τα κορίτσια να είναι η πλειονότητα, στο δεύτερο είχαμε μόνο αγόρια». Οι νεαροί πρόσφυγες θέλησαν να ενημερωθούν για το εργασιακό trafficking, αλλά και για τους άγραφους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις γυναικών και ανδρών στην Ελλάδα. «Θελήσαμε μέσα από τα παιχνίδια ρόλων και διαδραστικών ασκήσεων να αφυπνίσουμε και να ενδυναμώσουμε τα παιδιά».

Το Shield Project, που υλοποιεί η New Wrinkle με την οικονομική υποστήριξη των Ελληνικών Πετρελαίων, προβλέπεται να συνεχιστεί με επιμόρφωση επαγγελματιών που εργάζονται στο πεδίο, προκειμένου να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα παιδιά-θύματα εμπορίας, και δράσεις για γονείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή