Ο μετριοπαθής Τρία, ο επιθετικός Σαλβίνι και το ιταλικό δημοσιονομικό έλλειμμα

Ο μετριοπαθής Τρία, ο επιθετικός Σαλβίνι και το ιταλικό δημοσιονομικό έλλειμμα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαφορετικές στάσεις φαίνεται ότι αναπτύσσονται στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ενδεδειγμένη αντίδραση στις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες και τις αγορές για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία υποσχέθηκε χθες πως η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές, αν οι κραδασμοί των τελευταίων ημερών μετατραπούν σε οικονομική κρίση. Το spread των ιταλικών ομολόγων μειώθηκε χθες κατά 11 μονάδες βάσης, στις 292 μ.β. από τις 303 της Δευτέρας. Αναλυτές που μίλησαν στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA αποδίδουν την αποκλιμάκωση στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Στην ομιλία του ενώπιον επιτροπής του ιταλικού Κοινοβουλίου, ο κ. Τρία τόνισε πως αν η ιταλική κυβέρνηση αντιμετωπίσει μείζονα κρίση, «θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, όπως έκανε και ο Ντράγκι», παραπέμποντας στην ιστορική πλέον δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, που το καλοκαίρι του 2012 επανέφερε σχεδόν ως διά μαγείας την ηρεμία στις αγορές ομολόγων. Ο κ. Τρία τόνισε, επίσης, πως έχουν αποτύχει οι συνταγές που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ιταλίας στην προσπάθειά τους να μειώσουν το δημόσιο χρέος και προσέθεσε πως η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Υπερασπίσθηκε, πάντως, τους αναπτυξιακούς στόχους που θέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας, αντικρούοντας την κριτική ότι δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος που έχει θέσει για ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ. «Οι στόχοι αυτοί είναι συνετοί», τόνισε ο κ. Τρία και προσέθεσε πως η κυβέρνηση θα έχει μια «εποικοδομητική συζήτηση με την Ε.Ε. για να εκθέσει τους βάσιμους λόγους για τους οποίους υιοθετεί αυτήν την αναπτυξιακή στρατηγική».

Είχε μεσολαβήσει ομιλία του Ματέο Σαλβίνι, που δήλωσε βέβαιος ότι οι Ιταλοί «είναι έτοιμοι να μας δώσουν χείρα βοηθείας». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκας τόνισε πως «η Ιταλία διαθέτει ισχύ που δεν διαθέτει κανένας από τους φίλους μας, ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Ισπανοί, δηλαδή τις αποταμιεύσεις των Ιταλών που είναι πολύ υψηλές». Διευκρίνισε πως οι αποταμιεύσεις των Ιταλών έχουν τοποθετηθεί σε ξένα ομόλογα και ότι θα σπεύσουν να βοηθήσουν την κυβέρνηση, μετατρέποντας τα ξένα ομόλογα σε ιταλικά ομόλογα, οπότε θα ρίξουν αυτομάτως το spread. Ο Ματέο Σαλβίνι έχει επανειλημμένως τονίσει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει όσο ψηλά κι αν φτάσει το spread.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή