Μειώθηκαν κατά 16,7% οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο

Μειώθηκαν κατά 16,7% οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πληθώρα ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων τον Αύγουστο, λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος μέτρησης των ρύπων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό για όσα αυτοκίνητα ταξινομούνται από την 1η Σεπτεμβρίου 2018, οδήγησε σε υποχώρηση των ταξινομήσεων τον Σεπτέμβριο.

Η υποχώρηση, πάντως, διαμορφώθηκε τελικά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν διαφανεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν οι ταξινομήσεις είχαν μειωθεί ακόμη και κατά 40%. Οι περισσότερες εταιρείες –αν όχι όλες– πραγματοποιούν, πάντως, αρκετές προσφορές σε πολλά μοντέλα τους που έχουν ταξινομηθεί με το παλαιό σύστημα, πρακτική που αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 2018 ήταν 5.417, κατά 16,7% λιγότερα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων ανήλθαν σε 6.500.

Ειδικά στα καινούργια επιβατικά η μείωση των ταξινομήσεων τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν 17,2%.Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2018 είχε παρατηρηθεί αύξηση κατά 50,3% στις ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών.

Οι έντονες αυτές αυξομειώσεις οι οποίες προκαλούν σύγχυση σχετικά με το τι πραγματικά γίνεται στην αγορά αυτοκινήτου οφείλεται στο εξής: από πέρυσι ισχύει η WLTP (Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμών Ελαφρών Οχημάτων), δηλαδή το νέο σύστημα μέτρησης κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών ρύπου, το οποίο προσομοιάζει καλύτερα στις ρεαλιστικές συνθήκες οδήγησης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ορίσει τον Σεπτέμβριο του 2017 ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου συστήματος παράλληλα με το παλαιό, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να εμφανίζονται, έως τώρα, με δύο τιμές στις εκπομπές ρύπων, ενώ πλέον από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 δεν επιτρέπεται να ταξινομηθούν όσα έχουν μετρηθεί μόνο με βάση το παλαιό σύστημα. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, τον Αύγουστο αρκετές εταιρείες «στόκαραν» αυτοκίνητα, με συνέπεια τον Σεπτέμβριο να εμφανίζονται μειωμένες οι πωλήσεις. Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την αγορά των μεταχειρισμένων, εισαγόμενων από το εξωτερικό αυτοκινήτων, οι πωλήσεις των οποίων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο του 2018 ταξινομήθηκαν 11.668 εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καταγράφοντας αύξηση 18,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι ταξινομήσεις, ειδικότερα, των μεταχειρισμένων επιβατικών αυξήθηκαν κατά 26% τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 οι ταξινομήσεις συνολικά των αυτοκινήτων (επιβατηγών, λεωφορείων και φορτηγών) διαμορφώθηκαν σε 183.362, καταγράφοντας αύξηση 24,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017. Η αύξηση στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα επιβατικά ήταν 46,7% έναντι 20,3% στα καινούργια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή