Υπ. Πολιτισμού: Μία απεργία, πολλές υποσχέσεις

Υπ. Πολιτισμού: Μία απεργία, πολλές υποσχέσεις

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού απειλούν να κλείσουν αύριο τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και να νεκρώσουν όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, καταγγέλλοντας «την παράνομη μεταβίβαση χώρων, μνημείων, μουσείων και άλλων κτιρίων στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και μέσω αυτής στο υπερταμείο». Ομως η πολιτική ηγεσία προειδοποιεί πως η απεργία είναι άτοπη. «Είμαστε σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών», είπε χθες η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, επιμένοντας πως δρομολογήθηκε η διαδικασία ώστε να δοθεί στο υπουργείο ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται και πως θα ακολουθήσει ταυτοποίηση από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ, που «θα κλείσει τον κύκλο της αμφιβολίας» γύρω από το θέμα.

«Ελπίζω να επικρατήσουν πιο νηφάλιες φωνές», συνέχισε, «σεβασμός στα μνημεία αλλά και στους επισκέπτες που τα τιμούν», ενώ σημείωσε πως οι κλειστοί χώροι συνηγορούν όχι υπέρ της δημόσιας προστασίας τους αλλά αντίθετα «γίνονται μπούμερανγκ ευνοώντας επιχειρήματα και σχέδια που έχουν εκφραστεί υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής μίλησε με αριθμούς, υποστηρίζοντας πως η απεργία θα στερήσει μισό εκατομμύριο έσοδα από τα ΥΠΠΟΑ «για ένα μη θέμα», θυμίζοντας πως οι 275 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία φέρνουν 100 εκατ. ευρώ έσοδα τον χρόνο. Η «μεγαλύτερη σε έκταση επιχείρηση της χώρας», όπως τη χαρακτήρισε με όρους οικονομικούς, για την οποία το υπουργείο θα κάνει τα πάντα ώστε με την επόμενη τουριστική περίοδο, τον Απρίλιο του 2019, το διευρυμένο ωράριο να έχει περισσότερους φύλακες και καθαρίστριες.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, χθες, έστειλε πολλαπλά μηνύματα με προεκλογικό άρωμα. Αναφερόμενος στην αυριανή απεργία, ο κ. Στρατής θύμισε στους εργαζομένους τι τους έδωσε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε πίσω τις διαθεσιμότητες, τακτοποίησε το ζήτημα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας ως προς τους εργαζομένους, προκήρυξε θέσεις –ανάμεσά τους και 200 αρχαιοφυλάκων– και ανακοινώνει πως από το επόμενο έτος θα κάνει νέες προσλήψεις.

Επικαλούμενος δήλωση του αρχηγού της Ν.Δ., ο οποίος είχε πει σε συνέντευξή του «αν κάποιος δοκιμάσει για παράδειγμα να κλείσει την Ακρόπολη, θα τον πετάξω έξω», ο υφυπουργός προέτρεψε τους υπαλλήλους του υπουργείου του να «ζυγίσουν την κατάσταση». «Εμείς δεν πρόκειται να τους πετάξουμε έξω. Αλλοι λένε ότι θα τους πετάξουν έξω», είπε.

Στο «Ακροπόλ Παλάς»

Η πρώτη συνέντευξη Τύπου της κυρίας Ζορμπά δόθηκε στο «Ακροπόλ Παλάς», το οποίο καθαρίστηκε για να υποδεχθεί κάμερες, φωτογράφους και δημοσιογράφους. Καθάρισμα σε όσα βλέπει ο φακός, αφού τα περισσότερα τζάμια ήταν θολά και βρώμικα. Αυτό το υπέροχο κτίριο που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, αν θυμηθούμε τις δηλώσεις των προκατόχων της, είναι ακόμη ασαφές πότε θα λειτουργήσει. «Είναι σχεδόν έτοιμο», είπε η υπουργός, η οποία φιλοδοξεί απέναντι στη βραδυφλεγή Τοσίτσα να δημιουργήσει «ένα πεδίο συνδιαμόρφωσης νέων καινοτόμων δράσεων για τον πολιτισμό, που θα μπορεί να μεταφέρει ό,τι καλύτερο έχουμε στα κοινά, όχι συμβατικά αλλά συμμετοχικά». Δεν θέλει καθωσπρεπισμό. Στους χώρους του διατηρητέου αρχιτεκτονήματος του Σ. Μαγιάση σχεδιάζει: ανοικτές πρόβες, συμμετοχικές συναντήσεις, φεστιβάλ κ.ά.

Η νέα υπόσχεση είναι πως το κτίριο θα αποπερατωθεί στο τέλος του χρόνου μαζί με τις εκκρεμότητες στον 6ο και τον 7ο όροφο. Για να το δούμε να λειτουργεί, απαιτείται νομικό καθεστώς. Ισως στις αρχές του χρόνου εργαστούν πιλοτικά κάποιες ομάδες στο εσωτερικό του. Για το πότε θα δούμε το πωλητήριο του ΤΑΠ εκεί, κουβέντα.

Ετσι το κομψοτέχνημα της οδού Πατησίων, που βρίσκεται απέναντι από το πρώτο μουσείο της χώρας, το Πολυτεχνείο και τον πεζόδρομο της Τοσίτσα η οποία χθες θύμιζε υπαίθριο γκαράζ, συνεχίζει να κρύβεται πίσω από τα άθλια προστατευτικά που καλύπτουν την είσοδο του κτιρίου.

Χθες το «Ακροπόλ Παλάς» ήταν ντεκόρ στην πρώτη ενημερωτική συνέντευξη Τύπου της νέας υπουργού, που ανακοίνωσε τα άμεσα σχέδιά της. Η κ. Ζορμπά δεν θα εστιάσει μόνο στους οργανισμούς που παράγουν πολιτισμό αλλά θα στραφεί και στο κοινό και σε όσους δεν συμμετέχουν. Μίλησε για κοινωνικοπολιτισμικά φαινόμενα που ερμηνεύονται συνήθως επιφανειακά και, κατά την άποψή της, κυριαρχεί «μια ηγεμονία της κοινοτοπίας από την οποία απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό η κριτική σκέψη και εμποδίζει την πολιτιστική οικονομία των νοημάτων να γίνει παραγωγική».

Ετσι προετοιμάζει το «Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου», που θα καταπιάνεται με την οικονομία του πολιτισμού (τάσεις και συμπεριφορές στην κουλτούρα της κοινωνίας), και την «Περιφερειακή Πολιτική του Σύγχρονου Πολιτισμού», πρόγραμμα που εστιάζει στην ανάπτυξη ενός περιφερειακού δικτύου αναδεικνύοντας τοπικές πολιτιστικές δυνάμεις.

Η διαβούλευση για τον «Νέο Οργανισμό Βιβλίου και Ανάγνωσης» ξεκίνησε με συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, θα εξετάσει όμως και ζητήματα πρακτικών ανάγνωσης που αλλάζουν στις νέες γενιές. Ο «Πολιτισμός και Παιδιά» είναι πράγματι ένα ενδιαφέρον σχέδιο, το οποίο ξεκινάει με έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, για τη σχέση ανηλίκων με τις υπηρεσίες και την κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων και αγαθών. Θα συμπληρωθεί με το πρόγραμμα «Νέοι και Παιδιά» που αφορά παιδιά, εφήβους και νέους δημιουργούς. Θα προκηρυχθεί τον Ιανουάριο.

Στα σχέδιά της είναι και το πρόγραμμα «Πολιτισμός και Αθλητισμός» προκειμένου να αναπτυχθούν μορφές πολιτισμικής έκφρασης εντός κι εκτός των γηπέδων, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη. Αλλά αυτά χθες έμοιαζαν να πνίγονται στο προεκλογικό κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή