Σάλο προκαλεί διαφήμιση τζόγου στην Οπερα του Σίδνεϊ

Σάλο προκαλεί διαφήμιση τζόγου στην Οπερα του Σίδνεϊ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκατοντάδες Αυστραλοί πολίτες πραγματοποίησαν λαμπαδηφορία την Τρίτη στην Οπερα του Σίδνεϊ στοχεύοντας, με τις ακτίδες φωτός τους, να αποκρύψουν τις διαφημίσεις ιπποδρομίας οι οποίες προβάλλονταν στην πρόσοψη του κτιρίου. Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα, επειδή το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για να προωθήσει τον τζόγο. Η γενική κατακραυγή πυροδοτήθηκε όταν η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλλίας ανέτρεψε την απόφαση του διαχειριστή του κτιρίου, το οποίο ανήκει στις τοποθεσίες Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομίας, επιτρέποντας τις διαφημίσεις του Κυπέλλου Εβερεστ. Παρά τις προσπάθειες των διαδηλωτών, οι τηλεοπτικές εικόνες απαθανάτισαν πολύ καλά την προβολή της ιπποδρομίας στην πρόσοψη του κτιρίου, η οποία άρχισε είκοσι λεπτά νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

«Είμαστε γνωστοί για την Οπερα του Σίδνεϊ. Το να τη χρησιμοποιήσεις για να προωθήσεις μια ιπποδρομία είναι απλή κατάχρηση», δήλωσε η δεκαεξάχρονη Αϊντεν Κιν, η οποία κρατούσε ένα δαυλό και καθόταν στα σκαλοπάτια της Οπερας μαζί με τη μητέρα της, Λέσα Χόγκαν. «Δεν είμαι κατά των ιπποδρομιών, αλλά δεν θέλω να διαφημίζονται εδώ», προσέθεσε η Χόγκαν.

Η κυβερνητική απόφαση για την προβολή της διαφήμισης ελήφθη αφότου ο ραδιοφωνικός παρουσιαστής Αλαν Τζόουνς κάλεσε τον γενικό διευθυντή της Οπερας να παραιτηθεί ή, εναλλακτικά, να τον απολύσουν επειδή είχε αντιρρήσεις για την προωθητική ενέργεια. Πολλοί πολιτικοί θεωρούν ότι ο Τζόουνς έχει πραγματικά μεγάλη επιρροή στους ψηφοφόρους. Στη συνέχεια, ο Τζόουνς έδειξε μεταμέλεια και ζήτησε συγγνώμη για τη στάση του, αλλά η φωτιά είχε ήδη μπει και μεταδόθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα από τον Τύπο καταλαμβάνοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων επί πολλές ημέρες. Περίπου 290.000 άνθρωποι υπέγραψαν διαδικτυακό αίτημα κατά της προωθητικής ενέργειας. Η γενική κατακραυγή έκανε τις Αρχές των ιπποδρομιών να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να κάνουν δημόσια την κατατακτήριο κλήρωση, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν τους «κινδύνους ασφαλείας». Ταυτόχρονα απαγορεύτηκαν τα στοιχήματα από το μεσημέρι μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος της κλήρωσης το βράδυ.

Ωστόσο, παρά τη λαμπαδηφορία, τα αποτελέσματα της κατατακτήριας κλήρωσης ήταν ορατά. Ο παλαιός πρωταθλητής Ρέντζελ κατάφερε να κερδίσει την πολυπόθητη εσωτερική διαδρομή, αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στα κιγκλιδώματα, και τα γραφεία στοιχημάτων ξανάρχισαν να λαμβάνουν ξανά στοιχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφείο διαχείρισης της Οπερας του Σίδνεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα. Προηγουμένως είχε παραπέμψει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στην πολιτειακή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Νέας Νότιας Ουαλλίας, Στιούαρτ Αϊρες, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση των ιπποδρομιών, χαρακτήρισε την αντίδραση «ελαφρώς υστερική» μιλώντας προς δημοσιογράφους. «Αυτή εδώ είναι μία θαυμάσια ευκαιρία συνεργασίας για τη Νέα Νότια Ουαλλία και το Σίδνεϊ», προσέθεσε.

Τα χαρακτηριστικά ιστία της Οπερας του Σίδνεϊ έχουν χρησιμοποιηθεί σε καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις αλλά και για την προβολή διαφημίσεων, όπως είναι αυτή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι, αλλά όχι για εμπορικές διαφημίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή