Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/10/18)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζητείται επειγόντως πειστικό αφήγημα

Η ανάγνωση των τραπεζών για την κατρακύλα των μετοχών τους είναι η επικράτηση των σορτάκηδων. Λένε, δηλαδή, πως τα funds που επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια στις τραπεζικές μετοχές, θεωρώντας πως δεν έχει πιο κάτω, είδαν ότι, ενώ πέρασε καιρός, κέρδη δεν είδαν. Αντιθέτως, γράφουν ζημίες. Για να περιορίσουν αυτές τις ζημίες, αποφάσισαν να σορτάρουν, να στοιχηματίσουν δηλαδή στην περαιτέρω πτώση των τραπεζικών μετοχών. Την περασμένη Τετάρτη, κατόρθωσαν, με δημοσιεύματα και χρηματιστηριακές κινήσεις, να οδηγήσουν άλλους επενδυτές, πιο μακροπρόθεσμους, να κλείσουν τις θέσεις τους, αποκομίζοντας οι ίδιοι οι σορτάκηδες σημαντικό κέρδος. Το σίγουρο είναι πως οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να βγάλουν κέρδος είτε στην άνοδο είτε στην πτώση. Αν έβλεπαν προοπτικές ανόδου, θα στοιχημάτιζαν στην άνοδο. Κάποιος, όμως, θα πρέπει να τους πείσει ότι υπάρχουν τέτοιες προοπτικές. Συνεπώς, πρέπει να βρεθεί επειγόντως πειστικό αφήγημα.

Η πηγή εσόδων που σώζει τον προϋπολογισμό

Τα έσοδα από τις ρυθμίσεις, συγκεκριμένα από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, σώζουν τον προϋπολογισμό. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της φορολογικής διοίκησης, τα οποία ταυτόχρονα δείχνουν κόπωση στα έσοδα από άμεσους φόρους. Αντίθετα, τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους πάνε καλά. Με βάση τα στοιχεία, παρατηρείται αντιστροφή της τάσης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στο 36,73% των εσόδων και οι έμμεσοι στο 63,27%. Η διαφορά, όμως, που υπάρχει ανάμεσα στους άμεσους και στους έμμεσους φόρους είναι τεράστια.

Ο ΟΤΕ δεν ικανοποιείται από τις προσφορές

«Γκρινιάζουν» οι Αλβανοί για το σερβικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί για την Telekom Albania. H τελευταία είναι θυγατρική του ΟΤΕ και πωλείται, και όλα δείχνουν ότι η Telecom Serbia είναι η εταιρεία που έδωσε την καλύτερη προσφορά. Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι κυβερνητικές πηγές καλοδέχονταν τις σερβικές επενδύσεις σε τομείς που δεν άπτονται των τηλεπικοινωνιών. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εταιρεία μάλλον δεν θα «αλλάξει χέρια», όχι για εθνικούς λόγους, αλλά επειδή τα τιμήματα δεν ικανοποίησαν τον ΟΤΕ.

Ντόμινο λόγω Folli Follie και στο ιστορικό Μινιόν

Φαίνεται πως το ιστορικό Μινιόν, το εμβληματικό πρώην πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας που παραμένει κλειστό επί σειράν ετών, θα εξακολουθήσει να είναι αναξιοποίητο, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, το ακίνητο είχε περάσει στην κατοχή της Folli Follie, η διοίκηση της οποίας αναζητούσε πιθανές χρήσεις για την εκμετάλλευσή του. Ωστόσο, υπό το βάρος των πρόσφατων αποκαλύψεων και των επικείμενων οικονομικών προβλημάτων της εισηγμένης, φορείς της αγοράς ακινήτων δεν αποκλείουν το πρώην Μινιόν να αποτελέσει μέρος των «ασημικών» που θα χρειαστεί να αποχωριστεί η εταιρεία, προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό της.

Επαφές της Ν.Δ. με κοινωνικούς εταίρους

Με την ΕΣΕΕ ξεκίνησε η Ν.Δ. τον κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους και στόχο τη συζήτηση των προβλημάτων και των ανοικτών προκλήσεων για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους ελευθέρους επαγγελματίες και για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Κι όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρώην υπουργός και αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (φωτ.), ο διάλογος θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, καθώς η συνάντηση με την ΕΣΕΕ ήταν ουσιαστική. Μεταξύ αυτών, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που παραμένει υψηλό και πρέπει να μειωθεί, αλλά και η ανάγκη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5%. Ειδικά για τον νόμο Κατρούγκαλου, οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβαν τη θέση της Ν.Δ. για αντικατάστασή του από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα περιλαμβάνει τους τρεις βασικούς πυλώνες ασφάλισης, ενώ για το θέμα του κατώτατου μισθού τάχθηκαν υπέρ της διαδικασίας που ακολουθείται, βάσει του νόμου του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή