Το XPRIZE θα δοθεί από τον… βυθό της Καλαμάτας

Το XPRIZE θα δοθεί από τον… βυθό της Καλαμάτας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aέρας δημιουργικότητας και αισιοδοξίας θα φυσήξει στη νότια Πελοπόννησο στο τελευταίο δίμηνο της χρονιάς: Το ίδρυμα XPRIZE ανακοίνωσε, χθες, ότι ο τελικός γύρος του διαγωνισμού για τη χαρτογράφηση του βυθού σε μεγάλα βάθη θα λάβει χώρα στη θάλασσα ανοιχτά της Καλαμάτας. Οι φιναλίστ του διαγωνισμού Shell Ocean Discovery XPRIZE, με βραβεία συνολικής αξίας 7 εκατ. δολ., θα δοκιμάσουν την εφευρετικότητά τους στις ακραίες συνθήκες των βαθύτερων νερών της Μεσογείου.

«Η Καλαμάτα επελέγη λόγω της εγγύτητάς της στα βαθιά νερά που χρειαζόμαστε για να δοκιμαστούν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και επειδή η πόλη προσφέρει τις υποδομές που χρειαζόμαστε για να τρέξουμε αυτού του είδους τον μείζονα διαγωνισμό», δηλώνει στην «Κ» η Τζότικα Βιρμάνι, επικεφαλής του εγχειρήματος και διευθύντρια της ομάδας Πλανήτη και Περιβάλλοντος του XPRIZE. «Πρόκειται για μία ιδεώδη τοποθεσία για το επιχειρησιακό σκέλος του διαγωνισμού και για τις ομάδες μας».

Οι φιναλίστ είναι οκτώ – τρεις ομάδες από τις ΗΠΑ και από μία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιαπωνία και την Πορτογαλία. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους «Αργοναύτες», εξειδικευμένους επιστήμονες από το γερμανικό ινστιτούτο Fraunhofer IOSB, την «Blue Devil Ocean Engineering» (φοιτητές και διδάσκοντες από το πανεπιστήμιο του Duke στη Βόρεια Καρολίνα) αλλά και τους «Ιχθύς», μία ομάδα ερευνητών από το τεχνολογικό ινστιτούτο INESC-TEC στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Η διαδικασία της τελικής φάσης του διαγωνισμού, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Δεκεμβρίου, είναι η εξής: το αυτόνομο, μη επανδρωμένο σκάφος της κάθε ομάδας θα ξεκινήσει και θα ολοκληρώσει την αποστολή του στη βάση του XPRIZE στην Καλαμάτα. Η επιφάνεια στον βυθό, σε βάθος ώς και 4.000 μέτρων, που αποτελεί το πεδίο του διαγωνισμού είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα σκάφη θα ξεκινήσουν από τη στεριά και θα πρέπει να φτάσουν διά θαλάσσης ή αέρος πάνω από την περιοχή που πρέπει να χαρτογραφηθεί. Στη συνέχεια, θα πρέπει, με περιορισμένη ανθρώπινη βοήθεια, να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον 50% των 500 τ. χλμ., με ανάλυση που να φτάνει στα πέντε μέτρα, ταυτοποιώντας και απεικονίζοντας τουλάχιστον δέκα αρχαιολογικά, βιολογικά ή γεωλογικά ευρήματα σε οποιοδήποτε βάθος. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε 24 ώρες.

Το XPRIZE θα δοθεί από τον… βυθό της Καλαμάτας-1

Η πρώτη φορά

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές του διαγωνισμού, θα είναι η πρώτη φορά που χαρτογραφούνται τόσο μεγάλα βάθη σε τόσο υψηλή ανάλυση. Μετά το τέλος του διαγωνισμού, ο χάρτης υψηλής ανάλυσης του βυθού της περιοχής θα χρησιμοποιηθεί από το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», και ειδικότερα το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, στο πλαίσιο της παγκόσμιας επιστημονικής συνεργασίας για την κατασκευή ενός τηλεσκοπίου νετρίνων νέας γενιάς για τον βυθό της Μεσογείου.

Ο διαγωνισμός έχει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, του Δήμου Καλαμάτας, του Λιμενικού Σώματος και του ΕΛΚΕΘΕ. Παράλληλα, οι διοργανωτές συνεργάζονται με τη Furgo, μία από τις κορυφαίες εταιρείες διεθνώς στη χαρτογράφηση των ωκεανών και την καλιφορνέζικη Esri, μία εταιρεία-πρωτοπόρο στην παραγωγή λογισμικού χαρτογράφησης τύπου GIS.

«Τα βραβεία XPRIZE δίνουν ώθηση στην τεχνολογική εξέλιξη μέσω του ανταγωνισμού», εξηγεί η δρ Βιρμάνι. «Τα θέματα των διαγωνισμών επιλέγονται προσεκτικά, ώστε οι ομάδες να καταπιάνονται με κάποιο μεγάλο ζήτημα, που είτε είναι πέρα από την εμβέλεια των κυβερνήσεων, είτε είναι κάτι για το οποίο επί του παρόντος δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές, είτε είναι κάτι που απλά θεωρείται υπερβολικά παράτολμο». Ο σκοπός είναι να «εμπνεύσουμε καινοτόμα άτομα από κάθε επαγγελματικό πεδίο. Το άλμα προς τα εμπρός μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε».

Το ίδρυμα XPRIZE, ιδρυτής και πρόεδρος του οποίου είναι ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και μελλοντολόγος Πίτερ Ντιαμάντης, διοργανώνει από το 1994 μεγάλης κλίμακας τεχνολογικούς διαγωνισμούς στους τομείς του Διαστήματος, των ωκεανών, της υγείας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, των μεταφορών, της μάθησης, της ασφάλειας και της ρομποτικής. Τόσο ο κ. Ντιαμάντης όσο και η κ. Βιρμάνι θα βρεθούν στην Αθήνα στις 19-20 Νοεμβρίου στο συνέδριο Singularity Summit Greece.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή