Σκουπίδια, φωτιά και ανευθυνότητα

Σκουπίδια, φωτιά και ανευθυνότητα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ολόκληρο τον κόσμο για κάθε πρόβλημα προτείνεται μια λύση. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν προσλήψεις. Ο αντιμνημονιακός δήμαρχος της Κέρκυρας, που θα μάζευε τα σκουπίδια αλλιώς, δεν τα μαζεύει καθόλου διότι πάλευε μαζί με το κόμμα του κατά της λειτουργίας ενός υπερσύγχρονου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στη Λευκίμμη, με αποτέλεσμα τώρα το νησί να έχει γίνει ένας απέραντος Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων.

Αυτό θα το πληρώσει η τοπική οικονομία του χρόνου. Οι τουρίστες που επισκέφθηκαν φέτος το γοητευτικό νησί και βρέθηκαν σε μια απέραντη χωματερή θα έχουν έναν κακό λόγο να πουν· στην εποχή των κοινωνικών δικτύων οι ασχήμιες γίνονται viral. Οι κάτοικοι το πληρώνουν με δυσοσμία, που οδηγεί τους μαθητές σε αποχή. Το νησί το πληρώνει και με πυρκαγιές που ανάβουν εξαιτίας αυταναφλέξεων στους τόνους σκουπιδιών που κείτονται σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο. Οπως διαβάζουμε σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε βορειοανατολικά της Κέρκυρας στη θέση Κουλούρα. Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν η φωτιά να “ξεπήδησε” από τα συσσωρευμένα σκουπίδια που βρίσκονται εδώ και μήνες στην περιοχή. Η φωτιά έχει τυλίξει στις φλόγες της αρκετά στρέμματα χορτολιβαδικής γης, ενώ οι πυροσβέστες καταβάλλουν προσπάθειες για να την περιορίσουν. Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα το πρωί, φωτιά ξέσπασε σε σκουπίδια και στον Αγιο Στέφανο χωρίς όμως να λάβει διαστάσεις».

Φθινόπωρο έχουμε και κάποια στιγμή θα βρέξει. Αυτό θα περιορίσει τον κίνδυνο των πυρκαγιών, αλλά θα εντείνει τον κίνδυνο των πλημμυρών. Τα σκουπίδια που τώρα είναι συσσωρευμένα στην άκρη των δρόμων θα διαχυθούν, στο οδόστρωμα, στα χωράφια, στους ελαιώνες. Το όμορφο νησί θα γίνει διάστικτο από χαρτιά, πλαστικά κ.λπ.

Ο αντιμνημονιακός δήμαρχος θέλει τώρα απευθείας αναθέσεις ενοικίασης μηχανημάτων καθαρισμού και νέες γενιές συμβασιούχων: «Ζητάμε να μας εγκριθεί το αίτημα πρόσληψης ατόμων με δίμηνη απασχόληση, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ελλείψεις». Αντε και τα μάζεψε. Πού θα τα πάει; Ο ΣΥΡΙΖΑ φούντωνε κάθε αντίδραση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ της Λευκίμμης, ο οποίος ήταν να λειτουργήσει από το 2010. Ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωνε ότι «για τον Δήμο της Κέρκυρας το θέμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης έχει λήξει. Δεν υπάρχει συζήτηση για οποιαδήποτε χρήση της εγκατάστασης ως ΧΥΤΑ, ως ΧΥΤΥ ή ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων» (28.11.2014).

Οι κάτοικοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες κάποιες φορές γίνονται βίαιες. Τα ΜΑΤ βρίσκονται τέσσερις μήνες εκεί για να προστατεύουν απορριμματοφόρα. Τώρα ο δήμαρχος τρέχει για να λειτουργήσει τον ΧΥΤΥ που αντιμαχόταν, αλλά η φωτιά –στην οποία αυτός και οι σύντροφοί του έριξαν λάδι– δύσκολα θα σβήσει πια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή