Αγία Νάπα: Όχι μόνο πάρτι

8' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοσμοπολίτικο θέρετρο της Κύπρου με τη θρυλική νυχτερινή ζωή επαναπροσδιορίζει το προφίλ του.

Για όποιον δεν έχει χορτάσει καλοκαίρι, η Αγία Νάπα είναι μια καλή επιλογή, ακόμα και για Σαββατοκύριακο. Η πρωινή πτήση στις 09.00 από Αθήνα (υπάρχουν και ακόμα πιο πρωινές) σημαίνει βουτιά γύρω στις 12.30 στα ζεστά νερά της νότιας Κύπρου. Οι θερμοκρασίες μέχρι τα μέσα Νοέμβρη είναι αντίστοιχες με τις δικές μας καλοκαιρινές.

Άλλος ένας καλός λόγος για να επισκεφτεί κάποιος την Κύπρο είναι η ραγδαία ανάπτυξη και ο οικοδομικός οργασμός που τη χαρακτηρίζουν ξαφνικά. Η νέα Ayia Napa Marina που βρίσκεται υπό κατασκευή, είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή επένδυση σε όλο το νησί. Μετά το τραπεζικό κούρεμα του 2012, η Κύπρος ζει ρυθμούς ανάπτυξης που σχεδόν φοβίζουν με τη δυναμική τους. Ρωσικά, αιγυπτιακά και κινεζικά κεφάλαια έχουν εισχωρήσει παντού και για εμάς έχει ένα παραπάνω ενδιαφέρον όλο αυτό, καθώς παρόμοιες επενδύσεις δρομολογούνται και για τη χώρα μας, ακόμα κι αν οι ρυθμοί είναι πολύ διαφορετικοί.

Κατά τα άλλα, αν πίσω από κάθε παραλία αναζητάτε έναν γραφικό οικισμό και άρωμα ελληνικών νησιών, αυτά δεν θα τα βρείτε στην Αγία Νάπα, η οποία βέβαια σφύζει από ζωή και τουρίστες για περισσότερους από έξι μήνες τον χρόνο. Ως προορισμός έχει μια πολύ δική της αισθητική, με μεγάλα ξενοδοχεία, τα περισσότερα από τα οποία ακολουθούν τη λογική των all-inclusive.

ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Φτάνοντας οδικώς στην Αγία Νάπα από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, το βλέμμα μου έκλεψαν τα χρωματιστά αλεξίπτωτα θαλάσσης στο βάθος, πάνω από το νερό. Κίτρινα, φούξια, πορτοκαλί, δεν παύουν στιγμή να πετάνε, αποτελώντας μία από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες στην περιοχή, τις οποίες διοργανώνουν, αν όχι όλα, τα περισσότερα ξενοδοχεία. Από τις χρυσές και τις λευκές αμμουδιές της έως τα φυσικά μικρά λιμάνια που δημιουργούν οι σχηματισμοί των βράχων γύρω από το Ακρωτήρι Γκρέκο, όλη η ακτογραμμή του Δήμου Αγίας Νάπας είναι απίθανη. Ομπρέλες και ξαπλώστρες παντού στις παραλίες κλέβουν κάτι απ’ την ομορφιά τους, προστατεύουν όμως και από τον δυνατό ήλιο, κάνοντας την παραμονή στη θάλασσα άνετη έως αργά το βράδυ. Beach bars και μουσική δίνουν τον παλμό. Το CNN, μάλιστα, συμπεριέλαβε φέτος την παραλία Νησί στις πιο δημοφιλείς παραλίες του κόσμου. Εκεί, το νέο beach bar Ιsola, με άποψη στη διακόσμηση και δροσερά κοκτέιλ, διαθέτει κι ένα ενδιαφέρον μενού με σύγχρονη ματιά και την κυπριακή κουζίνα στο επίκεντρο – το ψητό χαλούμι με τσάτνεϊ ήταν εξαιρετικό.

Η Αγία Νάπα αναπτύχθηκε τουριστικά μετά το 1974 και υπήρξε για πολλά χρόνια αγαπημένος προορισμός των Βρετανών (η αγγλοκρατία στο νησί διήρκεσε από το 1878 έως το 1959). Πλέον δέχεται μύριες όσες επιρροές, με έντονες τις ρωσικές. «Είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών», όπως πολύ ορθά σχολιάζει ο Πάρις, υπεύθυνος του Isola.

Αγία Νάπα: Όχι μόνο πάρτι-1

Η Καμάρα της Monachus monachus, αγαπημένο σημείο των τουριστών για φωτογραφίες. (Φωτογραφία: ΙΑΚΩΒΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ)

Τη Μακρόνησο, όπως και πολλές ακόμα καλά οργανωμένες παραλίες με λεπτή άμμο, διαδέχεται η βραχώδης ακτογραμμή γύρω από το Κάβο Γκρέκο: στα φυσικά λιμανάκια, όπως το Blue Lagoon, θα ευχαριστηθείτε κολύμπι και στα κάθετα βράχια γύρω από την περίφημη Καμάρα του Κόκκορα, αγαπημένη στάση τουριστικών σκαφών για κάθε βαλάντιο, θα επιδοθείτε σε εντυπωσιακές βουτιές. Ακολουθεί άλλη μία φημισμένη παραλία, ο Κώννος, στα όρια των Δήμων Αγίας Νάπας και Πρωταρά. Αμφότεροι αποτελούν το ελληνικό μέτωπο στη θάλασσα της επαρχίας Αμμοχώστου. Πλέοντας προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο, φτάνουμε κοντά στις σημαδούρες που ορίζουν τα σύνορα και παρατηρούμε με τα κιάλια την πόλη-φάντασμα. Τα ψηλά ερειπωμένα κτίριά της θυμίζουν πως η Αμμόχωστος υπήρξε το πιο ανεπτυγμένο αστικό κέντρο της Κύπρου πριν από την τουρκική εισβολή. Επιστρέφοντας το βράδυ για να δέσουμε στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας, η φωτισμένη ρόδα του λούνα παρκ και τα φώτα των ξενοδοχείων δίνουν μια ζωντάνια που έρχεται να «επουλώσει» την προηγούμενη εικόνα της έρημης Famagusta, όπως είναι η λατινική της ονομασία.

Η ΑΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ

Μέχρι το 1974 η Αγία Νάπα ήταν ένας μικρός οικισμός 200 κατοίκων, χτισμένος γύρω από το μεσαιωνικό της μοναστήρι. Τότε, η κυπριακή κυβέρνηση παραχώρησε έναντι μικρού αντιτίμου εκτάσεις της περιοχής στους πρόσφυγες της Αμμοχώστου. Κάποιοι πήγαν στη Λεμεσό, άλλοι ήρθαν εδώ. Αυτό που είναι σήμερα η Αγία Νάπα, με όλες της τις ιδιαιτερότητες, το οφείλει στο πείσμα των κατοίκων της να σταθούν στα πόδια τους, να χτίσουν γρήγορα από την αρχή –αφού είχαν χάσει τις περιουσίες τους– και να ανακτήσουν τη χαμένη τους οικονομική ευμάρεια. Βλέποντας τα πράγματα υπό αυτό το πρίσμα, όλα αρχίζουν να παίρνουν άλλο νόημα, από την άχαρη κάπως δόμηση έως την υπερβολή που τη χαρακτηρίζει.

Τα ίχνη του παλιού οικισμού έχουν σχεδόν χαθεί. Διασώζονται ελάχιστα από τα σπίτια του, όπως αυτό στο οποίο λειτουργεί σήμερα η Taverna Napa (τηλ. +357-23721280, +357-99404767, Δημοκρατίας 15), όπου θα δοκιμάσετε μερακλίδικη σεφταλιά και μαστιχωτό χαλούμι.

Λίγο πιο κεντρικά, η οδός Αγίας Μαύρης, η Γρηγορίου Αυξεντίου και κάποια ακόμα μικρά δρομάκια ανήκουν αποκλειστικά στη νυχτερινή ζωή, την οποία μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει από έντονη έως γεμάτη λαγνεία, αν όχι έξαλλη και προκλητική. Διασταυρώνονται μουσικές και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Υπερτερεί ο νεαρόκοσμος, αλλά αρχίζει να αχνοφαίνεται ένα γύρισμα. Η έντονη παρουσία Ρώσων, Αιγυπτίων, Κινέζων και άλλων εθνοτήτων «ζητάει» ένα νέο νυχτερινό προϊόν από την Αγία Νάπα, πιο ακριβό και πιο «χλιδάτο» ίσως – οι πορτιέρηδες και οι VIP αίθουσες στα κλαμπ προοιωνίζονται την αλλαγή.

Αγία Νάπα: Όχι μόνο πάρτι-2

H μακέτα μπροστά από το εργοτάξιο απεικονίζει την υπό κατασκευή νέα μαρίνα. (Φωτογραφία: ΙΑΚΩΒΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ)

 

Άλλωστε, το μεγάλο έργο στη μαρίνα της Αγίας Νάπας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2021 και να τη μετατρέψει σε κοσμοπολίτικο κέντρο της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ και βασικό επενδυτή τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις. Αυτή τη στιγμή, χτίζεται ένα μικρό τεχνητό νησί πολυτελών κατοικιών. Γύρω τους θα υπάρχει εμπορικό κέντρο και δύο υπερσύγχρονοι πύργοι. Τα περισσότερα διαμερίσματα του ενός έχουν ήδη πουληθεί έναντι 1 εκατ. ευρώ περίπου έκαστο. Περπατώντας στον εξωτερικό κυματοθραύστη, ο Haris Koureas, Deputy CEO της Ayia Napa Marina, εξηγεί πως έχουν εκπονηθεί σχολαστικές μελέτες ώστε το νερό της θάλασσας να ανακυκλώνεται και να διατηρεί το υπέροχο βαθυγάλανο χρώμα του, και άλλα πολλά. Λίγο πιο δίπλα, χτίζεται νέο μεγάλο ξενοδοχείο κινεζικών συμφερόντων. Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, μιλάει με ενθουσιασμό για την επερχόμενη εκτόξευση του τουρισμού, που στοχεύει σε ομάδες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.

H ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Τα πρώτα ίχνη ζωής πάνω στο νησί λέγεται πως ήταν νάνοι ιπποπόταμοι και ελέφαντες, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή πριν από περίπου 75.000 χρόνια. Οστά και αναπαραστάσεις τους θα δείτε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Κάβο Γκρέκο (τηλ. +357-23814412), ένα σύγχρονο μικρό κτίριο στο Εθνικό Δασικό Πάρκο, πολύ κοντά στο Ακρωτήρι Γκρέκο.

Δάση δεν θα δείτε, αλλά η έκταση που έχει χαρακτηριστεί δασική προστατεύεται από την ανελέητη δόμηση. Από τα δάση που υπήρχαν κάποτε πήρε το όνομά της και η Μονή Αγίας Νάπας (από την αρχαιοελληνική λέξη «νάπη», που σημαίνει δασώδης κοιλάδα). Άρχισε να οικοδομείται τον 8ο αιώνα και συνέχισε περνώντας από πολλές διαφορετικές φάσεις. Μάλιστα, για κάποια χρόνια λειτουργούσαν παράλληλα ορθόδοξοι και καθολικοί. Φαίνεται ότι την Αγία Νάπα χαρακτήριζε πάντα μια δεκτικότητα στο διαφορετικό. Σήμερα το μοναστήρι αποτελεί το πιο ιστορικό μνημείο της περιοχής. Τις μέρες του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, που φέτος πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 20 Οκτωβρίου στην πλατεία Αγίας Νάπας και περιλαμβάνει διάφορα δρώμενα, εντός του μοναστηριακού χώρου θα φιλοξενηθούν συναυλίες μεσαιωνικής μουσικής.

Αγία Νάπα: Όχι μόνο πάρτι-3

Το Δημοτικό Μουσείο Thalassa εστιάζει στη σημασία της θάλασσας στην ιστορία της Κύπρου. (Φωτογραφία: ΙΑΚΩΒΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ)

Κοντά στο Μοναστήρι βρίσκεται και το Δημοτικό Μουσείο Thalassa (www.thalassamuseum.org.cy), που λειτουργεί από το 2006 και έχει ως θέμα τη σημασία της θάλασσας στην ιστορία της Κύπρου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το κύριο έκθεμα του μουσείου είναι ένα πιστό αντίγραφο του πλοίου «Κυρήνεια ΙΙ», ναυαγίου των Κλασικών χρόνων. Παρουσιάζονται επίσης ταριχευμένα ψάρια, απολιθωμένα θηλαστικά και λοιπά θαλάσσια είδη, αλλά και αρχαιότητες από τη Νεολιθική περίοδο έως την Ενετοκρατία. Μαζί με το γειτονικό Διεθνές Πάρκο Γλυπτικής είναι τα δύο σημεία όπου η σύγχρονη Αγία Νάπα επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τον πολιτισμό. Το Πάρκο Γλυπτικής λειτουργεί σε υπαίθριο χώρο, χωρίς είσοδο, και αποτελείται από 150 έργα 87 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Μας ξεναγεί σε αυτό ο 83χρονος Κίκης Κωνσταντίνου, από τους πρώτους πρόσφυγες της Aμμοχώστου και ιδιοκτήτης του Nissi Hotel. Εμπνευστής και πρόεδρος του Πάρκου Γλυπτικής, συστήνει ένα προς ένα τα γλυπτά, σαν να πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς. Συζητάμε για τη φύση ως ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Κάποια στιγμή τον ρωτάω αν πιστεύει στον Θεό, σ’ έναν ανώτερο δημιουργό: «Έχω απορίες και τον ρωτάω πράγματα», είναι η απάντησή του. «Αν είναι τόσο σοφός, θέλω να μου εξηγήσει γιατί έπρεπε να γίνουν όλα αυτά που συνέβησαν σε εμάς…»

 

METABAΣΗ

Η Αγία Νάπα απέχει από τη Λάρνακα 57 χλμ. (περίπου 40 λεπτά). Πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τη Λάρνακα πραγματοποιούν καθημερινά οι Aegean (www.aegeanair.com), Cobalt (cobalt.aero) Blue Air (www.blueairweb.com) και άλλες. Eνδεικτική τιμή για πτήση στις αρχές Νοεμβρίου: από 91 ευρώ με επιστροφή.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Την Αγία Νάπα χαρακτηρίζουν μεγάλα ξενοδοχεία με πισίνες και υποδομές για αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.

• Grecian Park Hotel (τηλ. +0357-23844000, www.grecianpark.com). Χτισμένο σε ήσυχο σημείο, με απεριόριστη θέα στη θάλασσα και υψηλής ποιότητας παροχές. Από 185 ευρώ το δίκλινο.

• Nissi Beach Resort (τηλ. +357-23721021, www.nissi-beach.com). Ανακαινισμένο εμβληματικό ξενοδοχείο της περιοχής. Βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα και στη δημοφιλή παραλία με το μικρό φυσικό νησί που συνδέεται με μια στενή λωρίδα άμμου. Από φέτος μπορείτε να κλείσετε τραπέζι για ειδυλλιακό δείπνο για δύο ακριβώς δίπλα στο νερό. Από 172 ευρώ.

• Atlantica Sungarden Beach (τηλ. +357-23721011, www.atlanticahotels.com). Μπροστά στη θάλασσα, με πολύ άνετα, ανακαινισμένα δωμάτια. Οι μεγάλες βεράντες των δωματίων, αλλά και των υπόλοιπων χώρων, συγκαταλέγονται στα μεγάλα του πλεονεκτήματα. Από 90 ευρώ.

• Hotel Napa Suites (τηλ. +357-23819100, www.napasuites.com). Boutique hotel νέας γενιάς με πισίνα στην ταράτσα, που «βλέπει» όλη την Αγία Νάπα και τη θάλασσα. Πολύ καλή επιλογή για όποιον προτιμά την απευθείας κράτηση και θέλει να αποφύγει μεγάλες μονάδες που λειτουργούν κυρίως μέσω tour operators. Πολύ πρόσφατα ανακαινισμένο, με τη φρεσκάδα του καινούργιου. Από 136 ευρώ το δίκλινο.

Για περισσότερες προτάσεις διαμονής: www.hotelsatayianapa.com

Για περισσότερες πληροφορίες: www.visitayianapa.com

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

EKΔΡΟΜΗ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ

Υπάρχει η δυνατότητα να περιηγηθείτε στις ελληνοκυπριακές ακτές γύρω από την Αγία Νάπα με σκάφη διαφόρων τύπων και οικονομικών κατηγοριών. Ενδεικτικά:

• Azimut Yachts (τηλ. +357-99637763, κιν. +357-99658579). Tailor made εξορμήσεις για παρέες και οικογένειες που επιθυμούν την ιδιωτικότητα. Η τιμή για ένα σκάφος χωρητικότητας 24 ατόμων για 4-5 ώρες είναι 2.000 ευρώ, ενώ η 24ωρη μίσθωση ανέρχεται στα 5.000 ευρώ.

• Aphrodite II (τηλ. +357-99256304). Στα 25 ευρώ οι ενήλικες, στα 15 ευρώ το παιδί για μία ολοήμερη εκδρομή με στάσεις για μπάνιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή