ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγάλη επιστροφή του Μάικλ Μπλούμπεργκ στους Δημοκρατικούς - και ίσως στην κούρσα για την αμερικανική προεδρία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του ομίλου μέσων ενημέρωσης Bloomberg LP, επανεντάσσεται στο Δημοκρατικό Κόμμα, επικαλούμενος μια ενδεχόμενη συνταγματική κρίση υπό τον Τραμπ

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ επανεντάχθηκε σήμερα στο Δημοκρατικό Κόμμα, επιστρέφοντας στις πολιτικές ρίζες του, λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου και εν μέσω έντονων φημών ότι ενδέχεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020.

Ο Μπλούμπεργκ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του ομίλου μέσων ενημέρωσης Bloomberg LP, ανέφερε σε ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι επανεντάσσεται στους Δημοκρατικούς, επικαλούμενος μια ενδεχόμενη συνταγματική κρίση υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε κρίσιμες στιγμές στην ιστορία των ΗΠΑ, το ένα από τα δύο κόμματα έδρασε ως κυματοθραύστης απέναντι σε εκείνους που απειλούσαν το Σύνταγμά μας. Πριν από δύο χρόνια, στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, προειδοποίησαν για αυτές τις απειλές», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Instagram.

«Σήμερα, επανεγγράφηκα ως Δημοκρατικός –υπήρξα μέλος στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου– επειδή χρειαζόμαστε τους Δημοκρατικούς να παράσχουν τις ασφαλιστικές δικλείδες που τόσο πολύ χρειάζεται το έθνος μας», πρόσθεσε.

Ο 76χρονος Μπλούμπεργκ ήταν μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος για πολλά χρόνια. Μεταπήδησε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πριν θέσει υποψηφιότητα για τον δήμο της Νέας Υόρκης, το 2001. Αποχώρησε όμως το 2007, οπότε δήλωσε ανεξάρτητος. Υπηρέτησε τρεις θητείες ως δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, μέχρι το 2013.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, που δεν διστάζει να ασκεί συχνά κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, έχει δωρίσει 80 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έδωσε επίσης άλλα 20 εκατομμύρια στους Δημοκρατικούς υποψήφιους που διεκδικούν μια έδρα στη Γερουσία, την οποία σήμερα ελέγχουν οριακά οι Ρεπουμπλικανοί (51 έδρες έναντι 49).

Οι Δημοκρατικοί στοχεύουν να κερδίσουν 23 έδρες στη Βουλή ώστε να έχουν πλειοψηφία. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, είναι πιθανότερο να πετύχουν αυτόν τον στόχο παρά να κερδίσουν στη Γερουσία.

Ο Μπλούμπεργκ έχει χρησιμοποιήσει μέρος της περιουσίας του (σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ανέρχεται στα 51,8 δισεκ. δολάρια) για να προωθήσει διάφορους προοδευτικούς στόχους, όπως την προσπάθεια για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό των θανάτων από πυροβόλα όπλα.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ