Ιταλικές βολές κατά Fitch

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι αμφιβολίες που εξέφρασε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σχετικά με την επίτευξη των στόχων του ιταλικού προϋπολογισμού.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, απαντώντας στον οίκο αξιολόγησης Fitch, τόνισε ότι «όποιος απέρριψε την προοπτική ανάπτυξης της Ιταλίας, θα αλλάξει γνώμη».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη γραμμή μας. Ένας διαφορετικός προϋπολογισμός θα έφερνε μια ιδιαίτερα ισχνή ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με επικεφαλής εταιριών του δημοσίου, υπογράμμισε ότι «αν πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις και η απλούστευση της γραφειοκρατίας, θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ».

Από την πλευρά του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο σημείωσε:

«Είναι καλό, όλοι όσοι είχαν προβιβάσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να απορρίπτουν την σημερινή», τόνισε ο Ντι Μάιο.

Νωρίτερα, σε γραπτή του ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει ότι «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, ιδίως μετά το 2019».

Η εκτίμηση αυτή, στηρίζεται και στο ότι έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, ο οίκος αναφέρει ότι το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οίκος αξιολόγησης, πάντως, προσθέτει ότι «δεν αναμένει, η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης, να αλλάξει τους στόχους για το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα του επόμενου έτους». Ο Fitch, τέλος, εκτιμά ότι η ιταλική κυβέρνηση, επ΄ευκαιρία των Ευρωεκλογών, «θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτεθεί στους φορολογικούς κανόνες της Ένωσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή