Η Ρώμη επιμένει στα σχέδιά της για το έλλειμμα, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις από Ε.Ε.

Η Ρώμη επιμένει στα σχέδιά της για το έλλειμμα, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις από Ε.Ε.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα, πηγαίνοντας έτσι κόντρα στις προσδοκίες των επενδυτών και στις πιέσεις της Ε.Ε. για έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε χθες να επικυρώσει το τριετές σχέδιο της Ρώμης για τον προϋπολογισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ρώμης είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Καμία χώρα δεν δεσμεύεται να προσαρμοστεί στις συστάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής. Εντούτοις, ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία αναγκάστηκε να επανέλθει στο ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος και να στηρίξει τη θέση της κυβέρνησης.

Ο Τρία προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των δύο αντιπροέδρων του κυβερνητικού συνασπισμού (του Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας) και των Βρυξελλών. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Ρώμη εξετάζει εναλλακτικές λύσεις αν και εφόσον ο Τρία αποσυρθεί από την κυβέρνηση. Είχε ήδη απειλήσει πως θα παραιτηθεί όσο προσπαθούσε να πείσει την κυβέρνηση να μην αυξήσει πολύ τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019.

«Ο προϋπολογισμός αυτός δεν θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επιτύχουμε», δήλωσε χθες ο Τρία. Μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Τρία, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν χθες, αν και τελευταία έχουν αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Νωρίτερα, οικονομολόγος της Moody’s Analytics δήλωσε στη La Stampa πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι «λάθος». Επίσης, μέλος του κόμματος της Λέγκας δήλωσε πως είναι πολύ πιθανή μια υποβάθμιση του δημοσίου χρέους, προοπτική που απεύχονται όσοι έχουν επενδύσει σε ομόλογα της χώρας.

Από τότε που η Ρώμη ανακοίνωσε ότι προτίθεται να φθάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019 από το 0,8% που ήταν ο στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιδράσει έντονα, διότι φοβάται πως έτσι δεν θα μειωθεί ποτέ το υπέρογκο χρέος της Ιταλίας που φθάνει το 132% του ΑΕΠ. Με την αύξηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα, η κυβέρνηση Σαλβίνι – Ντι Μάιο σκοπεύει να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή