Ελληνες γιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου: «Θέλουμε να επιστρέψουμε, αλλά όχι έτσι»

Ελληνες γιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου: «Θέλουμε να επιστρέψουμε, αλλά όχι έτσι»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροχοπέδη στον επαναπατρισμό των Ελλήνων γιατρών βάζει η απουσία ενός οργανωμένου πλαισίου που θα δίνει δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης και θα βασίζεται στην αξιοκρατία. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να υποστηρίζουν οι Ελληνες γιατροί και επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι οποίοι κατά την ενημέρωση που είχαν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για τις προοπτικές απασχόλησης που υπάρχουν στο σύστημα υγείας της χώρας μας, απάντησαν εν ολίγοις «θέλουμε να επιστρέψουμε, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες».

Η συνάντηση, στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Ενωσης Ελλήνων Γιατρών, σύλλογοι νοσηλευτών και μαιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του υπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα και εντάσσεται στην προσπάθεια για αντιστροφή του brain drain, το οποίο, όπως δήλωσε ο κ. Ξανθός αποτελεί «αιμορραγία για τη χώρα μας και δυσκολεύει τις προσπάθειες που κάνουμε να ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ».

Ελληνες γιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου: «Θέλουμε να επιστρέψουμε, αλλά όχι έτσι»-1

Ο υπουργός ενημέρωσε τους Ελληνες γιατρούς για την εν εξελίξει οργάνωση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα και τις προοπτικές απασχόλησης σε αυτό, καθώς και για τις επικείμενες προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία. Η απάντηση από την πλευρά των γιατρών που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι βασικότερες αντιρρήσεις των Ελλήνων γιατρών ως προς την πιθανότητα επιστροφής τους για εργασία στην Ελλάδα δεν εστίαζαν στις χαμηλές αποδοχές και στις δυσκολίες επαγγελματικής απασχόλησης, όσο στην ίδια οργάνωση του συστήματος υγείας που δεν επιτρέπει σε νέους, φιλόδοξους γιατρούς να εξελιχθούν επαγγελματικά και επιστημονικά σε ένα πλαίσιο αξιοκρατίας. Συνέκριναν δε τις δυνατότητες που δίνει το αγγλικό σύστημα υγείας, που προωθεί τη συνεχή κατάρτιση των επιστημόνων με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, με την ελληνική πραγματικότητα όπου η διά βίου εκπαίδευση είναι καθαρά θέμα προσωπικό του κάθε γιατρού και βασίζεται εν πολλοίς στη σχέση του με φαρμακευτικές εταιρείες.

7.131 πιστοποιητικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο πλέον «δημοφιλής» προορισμός για τους γιατρούς και επιστήμονες υγείας που φεύγουν από τη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν τα μισά πιστοποιητικά για το εξωτερικό που έχει εκδώσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την τελευταία εξαετία είναι σε γιατρούς που αναζήτησαν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το διάστημα 2013 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2018 εξέδωσε 7.131 πιστοποιητικά και τα 3.623 εξ αυτών ήταν για το Ην. Βασίλειο. Μπορεί οι Ελληνες γιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου να μην παίρνουν –προς το παρόν– τον δρόμο της επιστροφής, ωστόσο φάνηκαν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στο βρετανικό σύστημα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΕΣΥ. Οπως ανέφερε ο κ. Ξανθός κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών, «θα προσπαθήσουμε στις διάφορες ομάδες εργασίας και επιτροπές, να αξιοποιήσουμε συναδέλφους που είναι πολλά χρόνια στο εξωτερικό και έχουν αξιόλογες θέσεις στις χώρες που εργάζονται. Η ελληνική επιστημονική κοινότητα στο εξωτερικό, ειδικά στον τομέα υγείας, είναι ένα πολύ σημαντικό think tank με το οποίο μπορούμε να βρούμε μια σταθερή διασύνδεση και επικοινωνία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προϋποθέσεις επιστροφής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή