ActionAid: «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»

ActionAid: «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στο τσουνάμι στη Σρι Λάνκα πήγαμε και εμείς, όπως βέβαια και πολλές άλλες οργανώσεις. Αν και η στρατηγική μας δεν είναι να δίνουμε πράγματα για την κάλυψη των βασικών αναγκών, εκείνες τις πρώτες ημέρες οι ανάγκες ήταν μεγάλες. Αποφασίσαμε λοιπόν να δώσουμε στα παιδιά τετράδια ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους έστω στους χώρους που είχαν διαμορφωθεί. Αντί όμως να βάλουμε τα παιδιά στη σειρά και να τους μοιράσουμε τετράδια, φωνάξαμε όλους τους μπαμπάδες τους, μιλήσαμε και τους δώσαμε τα τετράδια να τα πάνε εκείνοι στα παιδιά τους». Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά αισθάνθηκαν ότι ο γονιός τους είναι και πάλι δυνατός και μπορεί να τα υποστηρίξει, διηγείται ο Γεράσιμος Κουβαράς, γενικός διευθυντής της ActionAid στην Ελλάδα. Με αυτή την ιστορία από την τόσο μακρινή Σρι Λάνκα εξηγεί τον στόχο της δράσης της οργάνωσης, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, με το σύνθημα «Γίνε η Αλλαγή», που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, στη αίθουσα του μετρό του Συντάγματος.

Η οργάνωση γιορτάζει τα 20 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα και με την παρουσία της σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της πόλης το συγκεκριμένο τριήμερο θέλει να καλέσει τους πολίτες να συμμετάσχουν στην αλλαγή δίνοντας ελάχιστα λεπτά από τον χρόνο τους. «Μέσα σε ένα κόσμο ανερχόμενου φόβου, η ActionAid επιλέγει την αλληλεγγύη. Μέσα σε ένα κόσμο ανισότητας, επιλέγει τη δράση κατά της φτώχειας και της αδικίας», λέει ο κ. Κουβαράς.

Για να το κάνει αυτό, δεν διαλέγει τον εύκολο δρόμο, αυτόν της φιλανθρωπίας των εχόντων προς τους μη έχοντες, της ελεημοσύνης. Βοηθάει και στηρίζει ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, να βρουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή τους, να διεκδικήσουν έναν καλύτερο κόσμο για όλους και με όλους. Ο καθένας μας μπορεί να φέρει την αλλαγή, όμως η συλλογική δράση οδηγεί σε θεαματικά αποτελέσματα.

Η αλληλεγγύη, η ηθική στάση που θέλει να διώξει τη φτώχεια που πηγάζει από την αδικία, έχει βρει έδαφος στην ελληνική κοινωνία. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100.000 Ελληνες και Κύπριοι ανάδοχοι έχουν στηρίξει 83 κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Η αναδοχή είναι η στήριξη ενός μικρού παιδιού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σε κάποια γωνιά του πλανήτη και μέσω αυτού και ολόκληρης της κοινότητας μέσα στην οποία αυτό ζει και μεγαλώνει. Στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια η ActionAid έχει δημιουργήσει το «Επίκεντρο» στον Κολωνό, όπου πάνω από 1.000 άνθρωποι και περίπου 300 παιδιά που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας στηρίζονται με ειδικές και αναγκαίες υπηρεσίες όπως υποστηρικτική μελέτη, λογιστική βοήθεια, ψυχοκοινωνική στήριξη αλλά και εκπαίδευση. Το θαύμα είναι ότι ήδη στο «Επίκεντρο» οι ωφελούμενοι που τα κατάφεραν να ξεφύγουν γυρίζουν πίσω για να βοηθήσουν εθελοντικά όσους έχουν ανάγκη.Οπως λέει και η πρόσκληση για το Σύνταγμα, «ποιος άλλωστε μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αν όχι εμείς οι ίδιοι;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή