Προβληματισμός σε J&P Αβαξ από «τρύπα» 600 εκατ. στη μητρική

Προβληματισμός σε J&P Αβαξ από «τρύπα» 600 εκατ. στη μητρική

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονους κλυδωνισμούς καλείται να διαχειριστεί πλέον η κυπριακή κατασκευαστική εταιρεία J&P Overseas, μητρική της ελληνικής J&P Αβαξ, καθώς, όπως προκύπτει, οι έριδες μεταξύ των μεγαλομετόχων του ομίλου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, μεγέθυναν τα οικονομικά προβλήματα και έχουν δημιουργήσει χρέη της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, ποσόν που, εφόσον αληθεύει, συνιστά άμεση απειλή ακόμα και για την επιβίωση της μεγαλύτερης εταιρείας της Κύπρου και μιας από τις μεγαλύτερες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των χωρών του Αραβικού Κόλπου. Οπως αποκαλύπτουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη θυγατρική της Σαουδικής Αραβίας, αγορά όπου έχουν δημιουργηθεί και οι περισσότερες ζημίες. Διόλου τυχαία, την ευθύνη διαχείρισης της εν λόγω εταιρείας είχε μέχρι πρόσφατα το «μήλον της Εριδος» μεταξύ των μετόχων της J&P Overseas, ο κ. Ανδρέας Παπαθωμάς, σύζυγος μιας από τις κόρες της οικογένειας Παρασκευαΐδη, ο οποίος δεν ήταν αποδεκτός από άλλα μέλη της οικογένειας. Η λύση δόθηκε πρόσφατα στις δικαστικές αίθουσες, καθώς τα αδέλφια Ευθύβουλος και Λεώνη Παρασκευαΐδη είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον του κ. Παπαθωμά για κακοδιαχείριση της εταιρείας. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή, κρίνοντας ένοχο τον κ. Παπαθωμά και απομακρύνοντάς τον από την ηγεσία της εταιρείας στη συγκεκριμένη χώρα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει, τα προβλήματα τώρα αρχίζουν, δεδομένου ότι η «κόντρα» αυτή, η οποία μαίνεται επί δύο και πλέον χρόνια, έχει οδηγήσει σε σοβαρούς τριγμούς στη λειτουργία της θυγατρικής στη Σ. Αραβία, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές για τον όμιλο. Πριν από λίγους μήνες, είχαν γίνει καταγγελίες για απλήρωτους εργαζομένους στη συγκεκριμένη εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν υπάρξει κάποια συμφωνία της διοίκησης της J&P Overseas με τους πιστωτές της, είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις, που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν κινήσεις όπως π.χ. πώληση συμμετοχών ή άλλων «ασημικών» της εταιρείας. Αυτό που μέχρι στιγμής είναι προφανές είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές δεν έχουν ακόμα τελεσφορήσει.

Οσον αφορά την ελληνική θυγατρική, την J&P Αβαξ, στην οποία μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δεν είναι ακόμα σαφές αν και κατά πόσο θα επηρεαστεί. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αύξησης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η ενίσχυση της συμμετοχής της οικογένειας Ιωάννου, δηλαδή του έτερου «πόλου» της J&P Overseas, από το υφιστάμενο 5% σε περίπου 24%. Στον αντίποδα, το ποσοστό που ελέγχει η J&P Investments θα υποχωρήσει από 41,59% σε περίπου 28%. Οι Ελληνες μεγαλομέτοχοι Κων. Μιτζάλης και Κων. Κουβαράς εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν το ποσοστό που ελέγχουν αμφότεροι και το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 20% συνολικά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της ελληνικής θυγατρικής είναι πλήρως αυτόνομη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και προβλήματα, ιδίως αν οι βασικοί μέτοχοί της αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα από τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή