Χαμηλώνει η Γερμανία τον πήχυ για την ανάπτυξη

Χαμηλώνει η Γερμανία τον πήχυ για την ανάπτυξη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας το 2018 και το 2019, εξαιτίας του πολεμικού κλίματος που επικρατεί στο παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες του Reuters. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Βερολίνου για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2018 και το 2019 αντί αρχικών εκτιμήσεων για 2,3% το 2018 και 2,1% το 2019, αντίστοιχα.

Η κλιμάκωση των υφιστάμενων εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, που εξαρτάται από τις εξαγωγές. Αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Η γερμανική οικονομία είναι εκτεθειμένη στην επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας μπορεί να υποστεί, επίσης, πλήγμα από την επιδείνωση των οικονομιών της Τουρκίας και της Αργεντινής που βρίσκονται σε κρίση. Είναι πολύ πιθανόν να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αναδυόμενο κόσμο, επηρεάζοντας τη ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα. Συνολικά, το διεθνές περιβάλλον είναι αρκετά αρνητικό.

Πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του Βερολίνου για την εγχώρια ζήτηση. Αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού στο 1,9% φέτος και στο 2% το 2019, χάρη στην προβλεπόμενη αύξηση των μισθών κατά 3% φέτος και 3,1% το 2019-2020. Ως εκ τούτου, οι δαπάνες των νοικοκυριών θα ενισχυθούν κατά 1,6% το 2018 και 2% το 2019. Η ανεργία στη Γερμανία έχει υποχωρήσει στο 3,4%, ενώ παραμένουν κενές πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Πολύ μικρότερη θα είναι η αύξηση των κρατικών δαπανών το 2018, λόγω της καθυστέρησης των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου. Εως τα τέλη του έτους, οι κρατικές δαπάνες προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 1,4% φέτος και κατά 2,5% το 2019. Οι κρατικές επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν κατά 5,9% το 2018 και 5,2% το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή