Μεγιστάνες και επενδυτές για τις επαύλεις του Βοσπόρου

Μεγιστάνες και επενδυτές για τις επαύλεις του Βοσπόρου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εμβληματικές επαύλεις κατά μήκος του Βοσπόρου πωλούνται σε τιμές συγκριτικά χαμηλές και προσελκύουν βαθύπλουτους αλλοδαπούς και επενδυτές. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 40% από τις αρχές του έτους, ενώ η οικονομική κρίση της Τουρκίας εξωθεί πολλούς από τους ιδιοκτήτες των επαύλεων να ρευστοποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία. Ετσι, η ελληνική αγορά ακινήτων αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλο ανταγωνισμό από τις ευκαιρίες που προσφέρει η γειτονική μας χώρα.

Πρόκειται για τα περίφημα «γιαλί», όπως ονομάζονται στην τουρκική γλώσσα οι επαύλεις στον Βόσπορο. Στις μέρες μας έχουν γνωρίσει μεγάλη δημοσιότητα, χάρη στις τουρκικές τηλεοπτικές σαπουνόπερες. Μεσίτες στην Κωνσταντινούπολη ανέφεραν ότι από τις περίπου 600 πολυτελείς επαύλεις του Βοσπόρου, οι 60 αναζητούν αγοραστή. Οι επίδοξοι αγοραστές πρέπει να πληρώσουν περίπου 87 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν μία από αυτές. Ως επιβράβευση θα λάβουν την τουρκική υπηκοότητα. Οπως επισημαίνουν μεσιτικές επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη, σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι αγοραστές δεν είναι σχεδόν ποτέ Τούρκοι. Εμφανίζονται ζάπλουτοι από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως από τον στενότερο σύμμαχο της Αγκυρας, το Κατάρ.

«Δεδομένου ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει σημαντικό μέρος της αξίας της, η Κωνσταντινούπολη έχει εξελιχθεί σε επίγειο παράδεισο για τους πλούσιους από τις χώρες του Περσικού Κόλπου που έχουν πολύ μεγάλη αγοραστική δύναμη», τονίζει ο Χαμέντ Ελχαμιάν, διευθυντικό στέλεχος της μεσιτικής ΑΝΚΑ Invest. Ο ίδιος επισημαίνει, μάλιστα, ότι «οι επενδυτές από τις χώρες του Κόλπου πιστεύουν πως η τουρκική λίρα θα ανατιμηθεί μεσοπρόθεσμα και οι επενδύσεις τους θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία».

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις του Ουγκούρ Αϊχάν, συμβούλου μεγάλης μεσιτικής που ειδικεύεται στην αγορά πολυτελών ακινήτων. Ο Αϊχάν διαπιστώνει ότι τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει προσελκύσει πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον αυτής της κατηγορίας αγοραστών ακινήτων, των μεγιστάνων που αγοράζουν πολυτελείς επαύλεις έναντι δυσθεώρητων ποσών. «Οι επίδοξοι πελάτες μας προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Εχουμε κάποιους από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, αλλά οι περισσότεροι προέρχονται από το Κατάρ».

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η ελληνική αγορά ακινήτων γνωρίζει άνθηση. Πλούσιοι Κινέζοι, Τούρκοι, Αραβες, Ρώσοι και Ισραηλινοί είναι πελάτες ελληνικών μεσιτικών επιχειρήσεων. Πολλοί στοχεύουν στην αγορά σχετικά φτηνών και παλαιών διαμερισμάτων, προσβλέποντας στα κέρδη που μπορούν να αντλήσουν με τη βραχυχρόνια μίσθωσή τους μέσω Airbnb. Αλλοι στοχεύουν στη «χρυσή βίζα», δηλαδή στην υπηκοότητα που συνοδεύει μια μεγάλη επένδυση. Με τις νέες συνθήκες ενδέχεται να μεταφερθεί η ζήτηση στη γειτονική Τουρκία. Προκειμένου, άλλωστε, να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, οι τουρκικές αρχές χαλάρωσαν τον περασμένο μήνα τους όρους για τη χορήγηση «χρυσής βίζας». Περιόρισαν στις 434.000 ευρώ από τα 2,6 δισ. ευρώ το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης.

Μπαράζ πτωχεύσεων

Καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει στην Τουρκία, πολλές τουρκικές επιχειρήσεις αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, που συχνά είναι δάνεια σε ξένο νόμισμα. Η κατά 40% υποτίμηση της τουρκικής λίρας δυσχεραίνει την αποπληρωμή αυτών των δανείων, και μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται ότι θα έχουν πτωχεύσει 7.000 τουρκικές επιχειρήσεις, όπως η αλυσίδα εστιατορίων Κασιμπεγιάζ. Τελευταία έχουν ζητήσει διακανονισμό χρεών περίπου 3.000 εταιρείες. Μεταξύ αυτών ο μεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλων και μια αλυσίδα μικροεμπορίου με εκατοντάδες υποκαταστήματα. Η εικόνα είναι πρωτοφανής, σύμφωνα με τον Ορχάν Τουράν, πρόεδρο της τουρκικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων και Επιτηδεύματος, στην οποία είναι μέλη 40.000 επιχειρήσεις. Οπως επισημαίνει στην Deutsche Welle, στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία έχει γνωρίσει οικονομικές κρίσεις, όπως το 2001 και το 2008. Ποτέ, όμως, δεν κήρυξαν πτώχευση τόσο πολλές εταιρείες όσες τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον Χακάν Ουζελτούρκ, καθηγητή στη Νομική Σχολή του ιδιωτικού πανεπιστημίου Γεντιτέπε, ο μεγάλος αριθμός των πτωχεύσεων αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η οικονομία διανύει περίοδο στασιμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή