Ποδόσφαιρο: Σκάνδαλο μεγατόνων «έσκασε» στο Βέλγιο

Ποδόσφαιρο: Σκάνδαλο μεγατόνων «έσκασε» στο Βέλγιο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκρηξη ηφαιστείου παρομοιάζεται στο Βέλγιο το σκάνδαλο διαφθοράς και πιθανού στησίματος αγώνων, καθώς η λάβα του καλύπτει τις περισσότερες ομάδες της μεγάλης κατηγορίας του Βελγίου, ενώ οι στάχτες του κι οι καπνοί του απειλούν συλλόγους, ατζέντηδες και παράγοντες σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ τους και η Κύπρος.

Κατόπιν πολύμηνης έρευνας οι βελγικές αρχές προέβησαν σύμφωνα με ρεπορτάζ στη σύλληψη του κορυφαίου ατζέντη της χώρας, Μότζι Μπαγιάτ, που φέρεται να λύνει και να δένει στο ποδοσφαιρικό παρασκήνιο της χώρας που ήρθε τρίτη στο φετινό Μουντιάλ, καθώς και του τεχνικού της πρωταθλήτριας Μπριζ, Ιβάν Λέκο, που έχει περάσει και από τον ΠΑΟΚ ως βοηθός προπονητή.

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου ανακοίνωσε ότι έχουν διεξαχθεί ήδη 44 έρευνες σε γραφεία και κατοικίες εντός Βελγίου και άλλες 13 στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο, στο Μαυροβούνιο, στη Σερβία και στα Σκόπια. Στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία έκανε λόγο για έρευνα διάρκειας ενός έτους που απέφερε στοιχεία για ύποπτες οικονομικές συναλλαγές από ατζέντηδες, αλλά και ενδείξεις περί «πιθανού επηρεασμού αγώνων».

Χωρίς να αναφέρει ονόματα, η ανακοίνωση κάνει λόγο για έρευνα που στρέφεται εναντίον «μάνατζερ, διαιτητών, ενός πρώην δικηγόρου, κοσμηματοπωλών και δημοσιογράφων» για «δραστηριότητες σχετικές με εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος και ιδιωτική διαφθορά».

Αρχικά, η πολύμηνη έρευνα έδειξε ότι ατζέντηδες φρόντισαν να αποκρύψουν από τις βελγικές αρχές προμήθειες για μεταγραφές, πληρωμές σε ποδοσφαιριστές και προπονητές και άλλες καταβολές. Στην πορεία, όμως, προέκυψαν ενδείξεις και για πιθανό στήσιμο αγώνων τη σεζόν 2017-18.

Μεταξύ των φερομένων ως συλληφθέντων επίσης είναι δύο από τους κορυφαίους διεθνείς διαιτητές του Βελγίου και ο πρώην προπονητής της Αντερλεχτ Χέρμαν φαν Χόλσμπεκ.

Ο πολύς ατζέντης Μότζι Μπαγιάτ έχει κάνει και δουλειές στην Ελλάδα, καθώς είναι ο ατζέντης του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού Μπέσνικ Χάσι και θεωρείται εκείνος που έφερε στον Πειραιά τους Σίλβιο Προτό και Γκιγιόμ Ζιλέ από το Βέλγιο. Ελέγχεται ακόμη ο Κριστόφ Ενροτέ, ατζέντης και του Τιμπό Κουρτουά, που φέρεται να πήρε κάτω από το τραπέζι εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές όπως αυτή του Ρομέλου Λουκάκου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή