Τρεις οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Τρεις οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς τρεις επενδυτές έχουν εκδηλώσει επισήμως –υπό την έννοια ότι έχουν καταθέσει γραπτές προτάσεις– τις προθέσεις τους για την εξαγορά της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αναμένεται να ξεκινήσουν μες στον Οκτώβριο.

Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί, ως γνωστόν, από την αμερικανική ONEX –το έπραξε άλλωστε δημοσίως ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Πάνος Ξενοκώστας κατά τη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης–, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από στελέχη της αγοράς υπάρχει πρόταση από τον ιταλικό ναυπηγικό όμιλο Fincantieri (αντιπροσωπεία του οποίου είχε επισκεφθεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τον Ιούλιο), καθώς και από όμιλο συμφερόντων του εφοπλιστή Ν. Τσάκου.

Αν και ο κ. Πιτσιόρλας απέφυγε να κατονομάσει χθες τους υποψήφιους επενδυτές, διέψευσε πληροφορίες και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει κατατεθεί πρόταση και από την Cosco. Σύμφωνα με τον ίδιο η κινεζική εταιρεία είχε καταθέσει αίτημα προκειμένου να της χορηγηθεί άδεια κατασκευής ναυπηγείου στο Πέραμα, η οποία όμως απορρίφθηκε, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει την εγκατάσταση νέου ναυπηγείου στην Αττική. Εναλλακτικά θα μπορούσε να εξετασθεί η κατασκευή ναυπηγείου στην ακτογραμμή της Ψυττάλειας. Στο άλλο μέτωπο, αυτών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου προβλέπει τη διενέργεια μέχρι το τέλος Νοεμβρίου τριών διαγωνιστικών διαδικασιών. Οι δύο διαγωνισμοί θα διενεργηθούν από τον ειδικό διαχειριστή και αφορούν το εμπορικό και στρατιωτικό τμήμα των Ναυπηγείων, ενώ ο τρίτος θα πραγματοποιηθεί από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και αφορά την αξιοποίηση της έκτασης που φιλοξενεί τη μόνιμη, χτιστή «δεξαμενή 5» και η οποία έχει μεταβιβασθεί στο Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Σύρου, αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου επί της συμφωνίας εξυγίανσης η οποία προβλέπει τη μεταβίβασή τους στην αμερικανική ONEX.

Πέραν των εξελίξεων στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι το πολυνομοσχέδιο για τη βιομηχανία, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Στο εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός των αλλαγών στο πρόγραμμα για τη «χρυσή βίζα», θα εμπεριέχονται τροποποιήσεις σε σειρά ζητημάτων όπως:

• Βιομηχανική ιδιοκτησία. Οι παρεμβάσεις του υπουργείου θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία κοινοτικής οδηγίας για το εμπορικό απόρρητο, τη δημιουργία μητρώου ανοιχτών ευρεσιτεχνιών, τη διευκόλυνση συμπράξεων για εκμετάλλευση πατεντών.

• Χωροθέτηση και εξυγίανση του Βιομηχανικού Πάρκου στα Οινόφυτα.

• Τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να λειτουργούν σύννομα με βάση τις νέες χρήσεις τους ως κέντρα logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται, εξάλλου, η ολοκλήρωση της κατάρτισης των νέων νομοσχεδίων για τις εισπρακτικές εταιρείες, καθώς και για τους μετασχηματισμούς και συγχωνεύσεις εταιρειών.

Τέλος, ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης επτά επενδυτικά σχέδια για την καλλιέργεια και μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης προς το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή