Βρετανία: Αθώοι οι ζαχαροπλάστες που αρνήθηκαν να φτιάξουν γαμήλια τούρτα για ομοφυλοφίλους

Βρετανία: Αθώοι οι ζαχαροπλάστες που αρνήθηκαν να φτιάξουν γαμήλια τούρτα για ομοφυλοφίλους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σύννομη έκρινε χθες το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας την άρνηση ζαχαροπλαστείου στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας να παρασκευάσει τούρτα, η οποία θα εμφάνιζε σύνθημα υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Η απόφαση του δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι η απόφαση των ιδιοκτητών του ζαχαροπλαστείου, οι οποίοι είναι ευσεβείς χριστιανοί, δεν παραβιάζει τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων. Την απόφαση καταδίκασε ο ενάγων, ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ο οποίος είχε ζητήσει από το ζευγάρι των ζαχαροπλαστών να γράψουν «Υποστηρίζω τον Γάμο των Ομοφυλοφίλων» πάνω στην τούρτα του. Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, το συντηρητικό, προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, επαίνεσε το ανώτατο δικαστικό όργανο για την απόφασή του.

Η υπόθεση, που εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό μετά το περιστατικό το 2015, έφθασε στο ανώτατο δικαστήριο, μετά την έφεση που άσκησαν οι ζαχαροπλάστες. Παρότι το εφετείο του Μπέλφαστ δικαίωσε τον πελάτη, ο οποίος είναι ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, το ζεύγος των ζαχαροπλαστών κατέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο. Η απόφαση του οργάνου ανακοινώθηκε χθες.

«Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης δεν προέβησαν σε διακρίσεις, καθώς η ένστασή τους αφορούσε μόνο το μήνυμα πάνω στην τούρτα και όχι τον χαρακτήρα ή το ήθος του πελάτη. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης δεν αρνήθηκαν στον πελάτη τα προϊόντα τους, ούτε και εξέφρασαν διαφωνία με τις πολιτικές του θέσεις. Αντίθετα, ήταν πρόθυμοι να τον εξυπηρετήσουν, εφόσον η τούρτα δεν έφερε τη συγκεκριμένη αναφορά», είπε χθες η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου της Βρετανίας, Μπρέντα Χέιλ.

Το δικαστήριο συνέκρινε την άρνηση των ζαχαροπλαστών να γράψουν το σύνθημα πάνω στην τούρτα με την υποθετική περίπτωση της άρνησης ενός χριστιανικού τυπογραφείου να εκτυπώσει φυλλάδια με συνθήματα για την ανυπαρξία του Θεού από οργάνωση άθεων.

Ο πελάτης του ζαχαροπλαστείου και ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, Γκάρεθ Λι, δήλωσε χθες ότι αισθάνεται ως «πολίτης δεύτερης κατηγορίας» στη Βόρεια Ιρλανδία, τη μόνη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου παραμένει παράνομος. Την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε, χθες, το συντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, που έχει εμποδίσει μέχρι στιγμής επιτυχώς τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. «Η απόφαση υπέρ του ζαχαροπλαστείου Ασερς αποσαφηνίζει τα πράγματα για τους πολίτες κάθε δόγματος», είπε χθες η ηγέτης του DUP, Αρλίν Φόστερ.

Από τη μεριά τους, οι ζαχαροπλάστες Ντάνιελ και Εϊμι Μακάρθουρ – καθολικοί στο θρήσκευμα – δήλωσαν ότι η απόφαση προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και συνείδησης για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή