Βόρειες Χώρες, ένα μεγάλο θαύμα για το οποίο συχνά δεν έχουμε ιδέα

Βόρειες Χώρες, ένα μεγάλο θαύμα για το οποίο συχνά δεν έχουμε ιδέα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις Βόρειες Χώρες ο μέσος Ελληνας τις έχει γνωρίσει από τους λεκέδες αίματος που αφήνει στο χιόνι το σκανδιναβικό νουάρ. Η δημοφιλία αυτού του είδους στη χώρα μας είναι τόσο μεγάλη, που όταν πέρυσι εμφανίστηκε στην Αθήνα ο Νορβηγός μετρ του είδους, Τζο Νέσμπο, αντιμετωπίστηκε ως ροκ σταρ. Βέβαια, η απήχηση της αστυνομικής λογοτεχνίας κρύβει σαν κορυφή ενός παγόβουνου ένα μεγάλο θαύμα για το οποίο συχνά δεν έχουμε ιδέα. Είναι το αξιοζήλευτο επίπεδο ζωής που απολαμβάνουν οι κάτοικοι των λεγόμενων Nordic (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία). Δεν αφορά μόνον το οικονομικό επίπεδο ή το κράτος πρόνοιας αλλά τα γερά θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος και πρωτίστως την ισότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών. Ας μην ξεχνάμε και την έλλειψη της διαφθοράς.

Ακουγα να διηγούνται όλα αυτά τα επιτεύγματα –με τη γνωστή μετριοπάθεια του σκανδιναβικού coolness– οι πρέσβεις των χωρών αυτών που βρέθηκαν στο Φινλανδικό Ινστιτούτο την Τρίτη το πρωί και πραγματικά αισθανόμουν άσχημα με τη δική μας κρατική καχεξία. Οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στην ελληνική πρωτεύουσα, καθώς και ο πρόξενος της Ισλανδίας έκαναν μια κοινή συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν τις δράσεις των Nordic για την «Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018» αλλά και να μας συστηθούν ως ομάδα που ξέρει να συνεργάζεται και να μοιράζεται αξίες. Αργότερα εμφανίστηκαν και οι επικεφαλής των ινστιτούτων τους στην Ελλάδα.

Βόρειες Χώρες, ένα μεγάλο θαύμα για το οποίο συχνά δεν έχουμε ιδέα-1

Από αριστερά, ο πρέσβης της Φινλανδίας, δίπλα η πρέσβειρα της Σουηδίας και ο πρέσβης της Νορβηγίας και δεξιά ο πρέσβης της Δανίας.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο καλός συνάδελφος Παύλος Τσίμας, η πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Sammelin, ως πρώτη ομιλήτρια, περιέγραψε την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων στις Nordic από τη δεκαετία του 1950. Ο Δανός πρέσβης Klavs Holm επικεντρώθηκε στις συνθήκες διαβίωσης και αναφέρθηκε σε διάφορα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι των Βορείων Χωρών θεωρούνται από τους ευτυχέστερους πολίτες του κόσμου.

Ο Φινλανδός πρέσβης Juha Pyykkö από την πλευρά του πρόβαλε την ισότητα φύλου και ευκαιριών. Ο πρέσβης της Νορβηγίας Jorn Gjelstad μίλησε για την αστυνομική λογοτεχνία, το είδος που «ευδοκιμεί» στο Βορρά, δίνοντας μία ευρύτερη ερμηνεία: «Νομίζω ότι το συγκεκριμένο είδος έχει μεγάλη σχέση με το πολιτικό σύστημα στις χώρες μας, όπου η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική ενσωμάτωση, ο φιλελευθερισμός, αποτελούν ένα μοντέλο της κοινωνίας που πολλές φορές καταφέρνει να καλύπτει άλλες τάσεις και τυχόν υποβόσκον μίσος».

Από τα πλέον ενδιαφέροντα πράγματα που ετοιμάζουν οι Nordics για την Αθήνα και το βιβλίο είναι η εκδήλωση με τίτλο «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται. Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;», με συντονίστρια τη Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου, όπου συγγραφείς, κριτικοί βιβλίου και δημοσιογράφοι από τη Δανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα ανταλλάσσουν απόψεις στις 31/10 στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Επίσης, θα γίνει από τον Δεκέμβριο μια ενδιαφέρουσα έκθεση στην Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών της οδού Καβαλότι, με τίτλο «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών του Βορρά». Εστιάζει στην ιδέα του ταξιδευτή-περιηγητή, καθώς από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα ταξίδεψαν στην Ελλάδα Δανοί, Νορβηγοί, Σουηδοί και Φινλανδοί, τόσο σε εποχές ειρήνης όσο και πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή