Το Κονκλάβιο (11/10/18)

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κόσμος αλλάζει κανάλι» 

Το πρωινό στην οικία της πρέσβειρας της Αυστρίας Αντρέα Ικιτς Μπεμ στο Ψυχικό με επίσημο προσκεκλημένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κράτησε μιάμιση ώρα. Λογικό, αφού οι πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα ήθελαν να ακούσουν και κατόπιν να ανακρίνουν τον Μητσοτάκη για πτυχές του κυβερνητικού του προγράμματος.

Από τις ερωτήσεις των Ευρωπαίων διπλωματών κατέστη, μου λένε, σαφές ότι υπάρχει μια κάποια ανησυχία για την όξυνση της πολιτικής ατμόσφαιρας στην Ελλάδα. Πληροφορούμαι ότι ο Μητσοτάκης τους απάντησε ότι αυτό οφείλεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συσπειρώσει το ακροατήριό της και σημείωσε ότι ο ίδιος θα αποφύγει να μπει σε αυτή τη λογική. Εξάλλου, όπως το έθεσε, «οι πολίτες αλλάζουν κανάλι όταν βλέπουν συγκρούσεις, φραστικές επιθέσεις και αντεγκλήσεις πολιτικών». Επεσήμανε, πάντως, πως ο ίδιος θα απαντά όταν του επιτίθενται, θυμίζοντας τις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί ο ίδιος και ιδιαίτερα η σύζυγός του.

Στρούντελ, Μότσαρτ και συμπάθεια

Οσο για τις αγορές και πώς προτίθεται να τις κατευνάσει, ως πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης απάντησε ότι η απάντηση θα δοθεί από τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου που θα δίνει το στίγμα ότι «σοβαροί και ικανοί» άνθρωποι θα αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματός του. Αυτά, σε ένα πρωινό, όπου κατά τα λοιπά κυριάρχησε το στρούντελ με μήλο. Στο τέλος, μάλιστα, η Αυστριακή χάρισε στον Κυριάκο ένα cd κλασικής μουσικής, για να το ακούει, όπως του είπε, «στο αυτοκίνητο, όπου φαντάζομαι ότι είναι μόνες στιγμές της μέρας που δεν είστε απασχολημένος». Νομίζει…

Επαναλήψεις…

Φαντάζομαι ότι ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεν βαριέται εύκολα. Ή, τελοσπάντων, δεν συμφωνεί με όσους πιστεύουν ότι η επανάληψη είναι η μητέρα της ανίας. Εξάλλου, παραείναι παλιός πολιτικός για να στέκεται σε τέτοιες λεπτομέρειες. Το λέω διότι η σημερινή δεν θα είναι μόνο ακόμη μία από τις επίσημες επισκέψεις του στην Ελλάδα – τόσο με τη σημερινή, όσο και με την προηγούμενη ιδιότητά του. Θα είναι και η δεύτερη φορά που αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας (από τη Νομική του ΕΚΠΑ), καθώς θυμίζω ότι ως υπουργός Εξωτερικών είχε βραβευθεί από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Πάντως, πρώτη φορά θα πάει στην Καλαμάτα, όπου θα κάνει πέρασμα και από καφενείο και από ταβέρνα.

…και επανορθώσεις

Προηγουμένως, πάντως, θα δειπνήσει (απόψε) στο Προεδρικό, επιλέγοντας ανάμεσα σε ψάρι και κρέας ελληνική δημιουργική κουζίνα. Ελπίζω να μην του κοπεί η όρεξη, καθώς μαθαίνω ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα θέσει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θεωρεί τις απαιτήσεις νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Παρόντες θα είναι και ο Αλέξης Τσίπρας με τη σύντροφό του. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Σταϊνμάγερ, θα εκπροσωπήσει η Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά τα λοιπά, σημειώνω ότι ο νυν Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Γενς Πλότνερ εξακολουθεί να διατηρεί προσωπική επαφή και φιλία με τον Σταϊνμάγερ, καθώς θυμίζω ότι υπήρξε διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τριμερές μενού

Σας έλεγα χθες ότι η ελληνική αποστολή πρόλαβε να δώσει το γαστριμαργικό της στίγμα (junk food) στην Ελούντα πριν ακόμα φθάσουν εκεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Φατάχ αλ Σίσι για την επίσημη χθεσινή τριμερή συνάντηση. Πάντως, οφείλω να ομολογήσω ότι οι επιλογές στο χθεσινό γεύμα εργασίας των τριών ηγετών και των αντιπροσωπειών τους στο Elounda Peninsula ήταν πιο σικάτες και, πάντως, μεσογειακές. Το μενού είχε ψητό χταπόδι με πουρέ λασιθιώτικης πατάτας, ψητό κατσικάκι με πατάτες και σος από γραβιέρα και για επιδόρπιο μους από φιστίκι, με κόκκινα φρούτα και μαρέγκα από μαστίχα. Καθόλου άσχημα.

Ανεπανάληπτος

Στη μοναδική συναυλία –μία παράσταση– του Τόλη Βοσκόπουλου στο Ηρώδειο συνέλαβε κατάσκοπός μου τον Σταύρο Θεοδωράκη το βράδυ της Τρίτης. Ο Σταύρος συνοδευόταν από την αδελφή του. Δεν επιβεβαιώνονται, πάντως, οι φήμες που τον ήθελαν να σιγοτραγουδάει το «Ανεπανάληπτος»…

Μάθε μπάλα…

Η αλήθεια είναι ότι είναι μάλλον δύσκολο για κάποιον που δεν ξέρει ποδόσφαιρο, ή δεν έχει εξοικείωση με γηπεδικούς όρους, να παρακολουθήσει τον ελληνικό πολιτικό διάλογο. Ας πούμε, ο Θοδωρής Δρίτσας επικαλέστηκε χθες τον Μίμη Παπαγγελόπουλο, που είπε ότι ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι σαν τον Μουρίνιο: δηλαδή φταίει για ό,τι συμβαίνει. Καλύτερη ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια, ο οποίος δεν άφησε την ατάκα να πέσει κάτω και είπε κάτι του τύπου «ο Μουρίνιο έχει κάνει τη Manchester United να μη βλέπεται»! Εσπευσε, δε, να διευκρινίσει ότι δεν συμπαθεί καθόλου τη Manchester, γιατί υποστηρίζει τη Liverpool. Τι να πω… Τουλάχιστον, μιλάμε για Champions League.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή